Bulgaristanlılar AB’nin Ortak Tarım Politikası’ndan neler kazanacaktır

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Bulgaristan Radyosu’na konuşan “Birleşik Tarımcılar” Partisi Başkanı ve eski Avrupa milletvekili Petya Stavreva, Bulgaristan çiftçilerinin daha etkili ve daha adil bir Avrupa Ortak Tarım Politikası’na iytiyacı olduğunu söyledi. Petya Stavreva’nın sözlerine göre yeni 2014-2020 program dönemi için Bulgaristan, konumunu öyle savunmalı ki kaynakların çerçevesi ve tahsisi, Bulgaristan tarım üreticilerinin imkanlarına ve gereksinimlerine göre olsun. Şu an Brüksel’de ve AB’nin üye ülkelerinde, yeni Ortak Tarım Politikası için yoğun tartışmalar yapılmaktadır. 2012 yılının sonuna kadar AB’nin Ortak Tarım Politkası’nın nasıl olacağı konusunda karar alınmalıdır. AB’nin Ortak Tarım Politkası, AB’nin bütçesinin yüzde 40’nı oluşturuyor ve ülkenin işsizlik gibi birçok sorunlarının çözümlenmesi için kilit önem taşıyor.

2007-2013 döneminde Bulgaristan tarım üreticilerinin birçoğu, Ortak Tarım Politikası’nın yardım şemalarının dışında kaldı. Program çerçevesinde tahsis edilen kaynakların ancak çok küçük bir kısmı, en küçük yerleşim merkezlerine ulaşabildi. Bu yüzden Bulgaristan’ın AB üyeliğinden bu yana ülkemizde kayıtlı çiftçilerin sayısı artmak yerine yüzde 20 azalmıştır. Petya Stavreva’nın sözlerine göre Bulgaristan’ın konumu, eğer ülkemizdeki tarımın gelişimi için net bir strateji olursa, daha başarılı bir şekilde savunulacaktır. Tarım gelişimi stratejisinin tartışılmasına ilgili kişiler ve branş teşkilatları katılmalıdır.

Petya Stavreva konuyla ilgili olarak şunları açıkladı:

“Bulgaristan, çiftçilerinin bir sonraki program dönemi için daha büyük destek alması için mümkün olan her şeyi yapmalıdır. 2013 yılından sonra da AB’den yardımların paylarının korunduğunu biliyoruz. Ortak Tarım Politikası’nın yeniden doğrudan sübvansyonlar ve kırsal kesimlerin gelişimi için kaynaklar olmak üzere iki kısımdan ibaret olacaktır. Ancak bunlarla ilgili projelerin finanse edilmesi, kaynakların devredilmesi çok daha esnek olacaktır. Sübvansyonlara tavan uygulanacaktır. Böylece küçük ve orta tarım üreticileri, daha ciddi bir destek alacaktır ve ödemeler, sadece büyük çiftçilerin elinde olmayacaktır. Ancak önümüzdeki en büyük meydan okuma, AB’deki sübvansyonların eşleştirilmesidir. Böylece mağdur üreticiler olmayacaktır. Bugün Bulgaristan çiftçileri, eski üye ülkelerindeki meslektaşlarına nazaran daha az sübvansyon alıyor. Bürksel’deki temsilcilerimiz, Tarım Bakanlığı, herkes, 2014 yılından sonra Avrupa kaynaklarının Bulgaristan’a doğrudan gelmesini ve mümkün olduğu kadar çok tarım üreticilerinin Avrupa Birliği’nden finansman almasını sağlamalıdır. Çünkü aslında Bulgaristan’ın milli bütçesinden tarım için ayırdığı kaynaklar, son derece yetersizdir.”

2014-2020 dönemi için AB’nin Ortak Tarım Politikası için öneriler arasında Bulgaristan tarım üreticilerinin çıkarına olan öneriler de olduğunu söyleyen Petya Stavreva, şunları da açıkladı:

“İyi önerilerden biri, genç çiftçiler için kaynaklar tahsis edileceğidir. Diğer iyi bir öneri de, küçük tarım üreticileri için destek sağlanacağıdır. Bulgaristan’ın Kırsal Kesimlerin Gelişimi Programı kapsamında küçük ve orta tarım üreticilerine yönelik daha çok önlem öngörmesi gerektiğini düşünüyorum. Bulgaristan’daki gerçekler, en küçük tarım üreticilerinin, Avrupa fon kaynaklarına neredeyse hiç ulaşmadığını gösteriyor. Bu ciddi bir soundur. Fransa ve Almanya’daki üreticiler, birlikler ve branş teşkilatları oluşturarak üyelerine AB’den sübvansyonların benimsenmesinde yardım ediyor. Bulgaristan’da toprak arazileri parçalanmış halindedir ve çiftçilerinin büyük bir bölümü, branş teşkilatları bünyesinde değildir ve bu yüzden onların bu konuda doğrudan bir yardıma ihtiyacı var. AB’nin Ortak Tarım Politikası’ndaki reform ile ilgili diğer net olmayan bir konu da, ödemelerden başka “yeşil boyut”un üye ülkenin program çerçevesindeki kaynakların toplam miktarının yaklaşık yüzde 30’u olmasıdır. Bunun doğanın korunması, ekoloji yasalarına uyulması, eko ve biyoüretimin teşvik edilmesi için iyi bir öneri olduğunu düşünüyorum. Aslında önemli olan, AB’nin Ortak Tarım Politikası ile ilgili tartışmaların, mümkün olduğu kadar çok Bulgaristan vatandaşına ulaşmasıdır. Sonuçta Ortak Tarım Politikası, sadece tarım üzreticileri için değildir. Ortak Tarım Politikası, gıda ve gıda malzemelerinin fiyatlarına ve kalitelerine da yansıyor.”

Petya Stavreva, 2014 yılından sonra bütün üye ülkeler için sübvansyonların eşleştirilmesinin öncelik olmaması gerektiğinden emindir. Petya Stavreva bu konuda şunları söyledi: “Biz, sübvansyonların paylaşımında eşitlik ve dayanışma istiyoruz. Sübvansyonların eşleştirilmesi, bütün 27 AB üye ülkesinin süregelen kriz döneminde iyi gelirler ve imkanlar garanti eden eşit para miktarları alacağı anlamına geliyor. Bulgaristan, Romanya ve daha önce AB’ye katılan 10 ülke, sübvansyonların eşleştirilmesinde aktif bir şekilde ısrar ediyoruz. Bulgaristan’ın 2014 yılından itibaren tahsis edilecek kaynakların eşleştirilmesinde ısrar etmesi için geç değildir, çünkü o zamandan beri yeni program dönemi başlıyor. Avrupa Komisyonu’ndan Daçian Çoloş, Avrupa Komisyonu’nun önerilerini sadece eski üye ülkelerin tarımına göre değil, Bulgaristan ve Romanya gibi yeni üye ülkelerin tarımına göre göz önüne alıyor. Ancak bizim önerilerimiz çok aktif olmalıdır, ülkemizdeki gerçeklere dayanarak milli konumumuzu savunmalıyız. Aksi halde Bulgaristan, kendi tarım sektörüne değil, Fransa, Almanya ve İspanya’daki çiftçilerinin gereksinimlerine uygun olan bir politika uygulayacaktır.”

http://bnr.bg


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.