Çipli pasaportta kırmızı alarm

Ülkemizden Haberler
İçeriği Paylaş

İçişleri Bakanlığı, ihalenin iptaliyle çipli pasaport sıkıntısı başladığı uyarısı yaptı.

Yeni pasaport alma süresinin 40 güne çıkabileceği belirtildi. Hac ve umre adaylarına da en az iki ay önce müracaat etmeleri ikazı yapıldı.

İçişleri Bakanlığı , ihale sürecinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle yeni çipli pasaportların baskısının yapılamaması üzerine “pasaport” alarmı verdi. 81 ile gönderilendiği uyarı yazısında 140 bin pasaportun basılmayı beklediğini belirterek 40 günlük pasaport kaldığını kaydetti. Hac ve umre adaylarının pasaport sıkıntısı yaşamamaları için en az iki ay önce müracaat etmeleri istendi.

Çipli pasaport krizi geçen Aralık ayında bir Fransız firmanın aldığı ihalenin güvenlik gerekçesiyle iptal edilmesi üzrine başladı. İkinci sırada bulanan başka bir Fransız firmasının da aynı sebepten ihalesi iptal edildi.

Acil durumlara öncelik verilecek

Üçüncü sırada bulunan Malezyalı firma da baskıya geçebilmek için Fransız şirketlerin itirazlarının karara bağlanmasını beklemeye başladı. Bu süreç devam ederken stoktaki çipli pasaportları dağıtılmasına devam edildi ancak, eldeki pasaportlar kısa sürece tükendi. Türkiye’nin dört bir tarafından yapılan müracaatların karşılanmasında sıkıntılar başgösterdi. Halihazırda 140 bin pasaportun basılmak için sıra beklediği ve bu rakama her gün binlercesinin eklendiği belirtildi.

İçişleri Bakanlığı da 81 valiliğe gönderdiği yazı ile pasaport basım sürecinin daha da uzayabileceğini belirtti, Bakanlık yazıda “Bilindiği üzere Pasaport Tanzim Sistemi normal sürecinde pasaport talepleri 2 (iki) gün içersinde karşılanmaktaydı ancak günümüzde bu süreç 12 (oniki) güne çıkmıştır. Teknik nedenlerden dolayı bu yılın sonuna kadar bu sürenin 30 (otuz) – 40 (kırk) güne kadar çıkması ihtimal dahilindedir” uyarısı yaptı.Vatandaşlara seyahatlerinden iki ay öncesinden işlemlerini yaptırmaları uyarılarında bulunulduğu hatırlatılan yazıda “Ancak vatandaşımızın ani gelişen ihtiyaçlarınran dolayı herhangi bir mağduriyete yol açmamak için pasaport talepleri Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport Dairesi Başkanlığı’nca karşılanmaya çalışılmıştır” denildi. Acil pasaport ihtiyacı olanlar için gerekli formun doldurulması istenen yazıda sağlık, vefat, seyahat biletinin önceden alınması gibi durumları gösteren belgenin de eklenmesi, formun birim amiri tarafından imzalanması ve bu işlemler sırasında alınan belgelerin saklanması gerektiği bildirildi.

İçişleri’nin hac ve umreci endişesi

Pasaport basım süresinin uzamasından ise en çok hac ve umre ziyaretçilerini etkilenecek.Vatandaşlara seyahatlerinden en az iki ay önce pasaportlarını almaları uyarısı yapılıyor. Ancak hacı adayları hak kazandıklarını öğrendikten kısa süre sonra işlemlerini yaptırmak zorundar. Hacca gitmeye hak kazanan bir aday, kura çekildikten 3 ay sonra yolculuğa çıkıyor ve bu süre içinde pasaport ile vize işlemlerini yaptırması gerekiyor. Bu kişilerin büyük çoğunluğunun hayatlarında ilk kez pasaport alacak olmaları da yığılmaları daha da arttırıyor. Ramazan umresi için pasaport müracaatı yapan vatandaşlar ile birlikte bu yıl hac ve umre için yüzbinlerce kişinin, pasaport müracaatında bulunması bekleniyor.

Güvenlik tehlikesi çok büyük

Türkiye’de iki yıl önce kullanılmaya başlanan çipli elektronik pasaportların ihalesinde bir türlü aşılamayan krizin nedeni ise Türkiye vatandaşlarının bilgilerinin güvenliği. Bir pasaportun çipinde bulunan şifresinin kırılması durumunda Türkiye Cumhuriyeti pasaportu taşıyan herkesin kimlik bilgilerine ulaşılabileceği belirtiliyor. Uzmanlar, yurtdışında üretilip Türkiye’ye gönderilen çiplere yerleştirilecek küçük bir virüsün tüm e-devlet kapısını açabileceği uyarısında da bulunuyor.

STAR


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.