GERB Partisi tarafından teklif edilen Seçim Yasası’nda değişiklik ve ilaveler yasa tasarısını Halk Meclisinin Hukuk Komisyonu ilk oturumda kabul etti. Komisyon üyelerinden 12 milletvekili “kabul” oyu, 10 milletvekili ise “ret” oyu kullandı. Hukuk Komisyonu Başkanı Danail Kirilov yasa tasarısını tanıttı ve bu tasarının kamu ihtiyaçlarından kaynaklandığını, Millet Meclisi kurumunun halkın güvenini tekrar kazanmasını amaçladığını söyledi.
Kirilov’a göre, siyasi olarak sorumluluklarını gerçekleştirmesi açısından seçmenlerin milletvekili adayları ile daha yakın tanımaktan, aralarında irtibatın bulunmasından yana olmasından kaynaklanarak çoğunlukçu oy sistemi getirilmelidir. Milletvekili Krum Zarkov, BSP’nin GERB partisinin teklifini desteklemeyeceklerini söyledi. Zarkov, BSP’nin 120 çoğunlukçu oy ve 120 oranlı oylu karma bir milletvekili seçme sistemi hazırladığını belirtti.
Milletvekili Hristian Mitev, “Birleşmiş Vatanseverler bu yasa tasarısını desteklemeyecek” diye belirtti ve “Çoğunlukçu sistemin büyük bir eksiği var – temsil edecek kimseleri yok” diye ilave etti. Kendisine göre, böyle bir seçim sistemine gitmek idari zorluklar yaratacaktır.
Milletvekili Hamid Hamid, bu yasa tasarısı ile ilgili HÖH’ün henüz kesin bir kararı olmadığını belirtti. Hamid, “Şu anda meclis grubunda “kabul” argümanları ağır basmaktadır” diye açıklık getirdi ve yasa tasarısında HÖH’ün razı olmadığı bazı bölümler bulunduğunu, bundan dolayı kabul edilirse da ikinci okumada değişiklikler teklif edeceklerini belirtti.
GERB yasa tasarısında milletvekili seçimlerinde orantılı oy sisteminden çoklu oy sistemine geçme değişiklikleri yer almaktadır. Bu değişikliklerin gerekçesi ise 6 Kasım 2016 tarihinde gerçekleştirilen ve 2.5 milyon vatandaşın yer aldığı ulusal referandumda Bulgaristan vatandaşlarının çoğunlukçu sistem istemesi oldu. GERB’e göre çoğunlukçu sistemin önceliği, onun anlaşılabilir olmasından kaynaklanmaktadır, milletvekili adayları ise seçmenlerini sorunlarını daha yakından tanımakta ve ilgilenmektedir. Yasa tasarısına göre ülkede 240 tek seçim bölgeleri oluşturularak 2 turda mutlak çoğunlukla çoğunluk oylama sistemi getirilecektir. Seçim bölgelerinin isimleri, sınırları ve numaraları Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenmesi teklif ediliyor. Her tek seçim bölgesinde 13 üyeli bölge seçim komisyonları oluşturulacaktır. 240 milletvekili adaylarının tamamı sadece tek parti, koalisyon veya girişim komitesinden ve sadece bir tek seçim bölgesinde aday gösterilebilecektir. Yurt dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının ise seçimlerden bir ay önce Merkez Seçim Komisyonunun internet sitesinden oy kullanma dilekçelerini sunmaları öngörülüyor. GERB, siyasi parti ve koalisyonlarına verilen devlet ücretlerinin azaltılmasını da teklif edecek.
Hukuk Komisyonunun bu yasa tasarısını kabulünden sonra, Seçim Yasası değişiklikleri Meclis genel kurulu gündemine girecektir.
Kaynak: Kırcaali Haber