Eğitim ve Dinişleri Bakanlığı’nın tam 7 yıl aradan sonra tekrar faaliyete geçirerek atama yaptığı yeni Dinişleri Genel Sekreteri Yorgos Kalantzis, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Batı Trakya’yı ziyaret etti. Kalantzis bölgeye yaptığı ziyaret sırasında Azınlıkça’ya açıklamalarda bulundu.
Dinişleri Genel Sekreteri yaptığı açıklamada, “Faziletli müftülerle ve Dimetoka’daki Müftü Naibi ile görüşme onuruna eriştim. Onlarla birlikte Müslüman vatandaşlarımızı ilgilendiren konuları değerlendirme fırsatımız oldu. Yunanistan’da, Hristiyan hemşerileriyle barışçıl ve dostane bir şekilde birlikte yaşamanın yolunu bulmuş, Avrupa’da tek olma özelliğine sahip, yerli bir Müslüman cemaat bulunduğu için çok mutluyuz. Trakya’yı ve tüm Trakyalıları tanımlayan, bu uyumlu şekilde birlikte yaşama, birlikte çalışma, birbirine saygı, değer verme ve itibar etme özellikleri Avrupa’ya da örnek olabilir ve olmalı da.
Bu noktada, tabii ki devlet de önemli rol oynamıştır. Aynı açık ve dostane yaklaşıma sahip olan Ortodoks Kilisesi’nin de katkısı vardır. İlerlemek ve daha çok şey başarmak zorundayız, ki bu da yeni şartlar altında başarabileceğimiz bir şey.” ifadelerine yer verdi.
Batı Trakya’da ne olup bittiğini anlamak isteyen, çok konuşmak yerine çok dinlemeli
Azınlıkça’nın doktorasını Batı Trakya ile ilgili hazırladığını hatırlatması üzerine Dinişleri Genel Sekreteri, “Trakya’daki Müslüman Azınlıkla ilgili doktora yaptım. Doktoram, 1912 ile 1929 arası yılları kapsıyordu. Ancak Trakya’yı, Trakyalıların kendileri dışında hiç kimse daha iyi bilemez. Her kim Trakya ile ciddi bir şekilde uğraşmak isterse, Trakya’da ne olup bittiğini anlayabilmesi için, buraya gelmesi, çok okuması, çok konuşmak yerine çok dinlemesi gerektiğini her zaman hatırlaması gerekir. Tabii ki Trakya’dan uzak kalarak, bazılarının yaptığı gibi, bu bölge insanı hakkında kolayca konuşmak mümkün değil.” açıklamasında bulundu.
Batı Trakya’nın mevcut durumunu eski dönemlerle mukayese eden Yorgos Kalantzis, “Bölgedeki her faaliyet alanında büyük adımlar atıldı. Şu andaki Başbakan Yorgo Papandreou’nun o dönemlerde almış olduğu ve Müslüman Azınlık öğrencilerinin özel kriterlerle Yunan üniversitelerine girmelerini sağlamayı öngören inisiyatifle büyük değişiklikler yaşandı. Bu inisiyatif çok katkı sağladı. Bu tür politikalar tabii ki de uygulanmaya ve desteklenmeye devam edilmelidir. Çünkü eşit şekilde topluma ve bütün faaliyetlere katılabilmeleri için azınlık fertlerinin iyi Yunanca bilmeleri çok önemli. Çünkü bir ülkede, o ülkenin dilini bilmeden yaşarsan, yapman gereken ve yapmayı hak ettiğin – çünkü bu ülke vatandaşı olduğun için hakların var – her şeyi yapabilmen çok zor olur.
Birçok kez ibadethaneleri koruma, tanıtma, restore etme adına bir sürü adımlar atıldı. Elbette her zaman yapılacak daha pek çok şey var. Fakat iyi bir istikametteyiz. Ayrıca Yunanistan’daki Müslümanların, Avrupa pasaportuna sahip olduklarını ve tüm Avrupa’da dolaşabildiklerini hatırlamamız önemlidir.” dedi.
Eğitim ve Dinişleri Bakanlığı Dinişleri Genel Sekreteri Yorgos Kalantzis bölgeye yaptığı ziyarette, Gümülcine ve İskeçe resmi müftüleri Hafız Cemali Meço, Mehmet Emin Şinikoğlu ve Dimetoka Müftü Naibi Mehmet Şerif Damatoğlu ile görüştü. Yapılan görüşmede Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Bürosu Şefi Büyükelçi Alexis Alexandris de hazır bulundu.