Fransa, Roman konusunu AB gündemine taşıyor

Haberler
İçeriği Paylaş

Fransa Başbakanı Jean-Marc Ayrault, çoğu Romanya ve Bulgaristan’dan gelen, Fransa ve diğer ülkelerde yasadışı şekilde kamp kuran Romanlar konusuyla ilgili olarak Avrupa düzeyinde kararlar almak için bir AB Konseyi toplantısı çağrısında bulunacaklarını söyledi.

AFP’nin aktardığına göre Cumartesi günü açıklamalarda bulunan Ayrault, ‘Bu konunun Avrupa düzeyinde ele alınmasını istiyoruz ve önümüzdeki günlerde bir AB Konseyi toplantısı talebinde bulunacağız’ dedi.

AB Konseyi toplantısı, AB ülkeleri liderlerinin bir araya gelmesi anlamına geliyor. Ancak Ayrault’nun Romanlar konusunu özel bir toplantıda mı görüşmeye açmak istediği, yoksa 18-19 Ekim’de yapılacak olağan toplantıya bir gündem maddesi olarak mı eklemek istediği şu anda belirsiz.

Olağandışı toplantılar, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy’un çağrısıyla düzenleniyor.

Sosyalist Parti’nin La Rochelle’deki ‘Yaz Üniversitesi’nde partili gençlerin sorularını yanıtlayan Ayrault, ‘[Avrupa İşleri Bakanı] Bernard Cazeneuve’in Romanya ve Bulgaristan hükümetleriyle görüşmeler yürütmek üzere görevlendirilmesine karar verdik, çünkü söz konusu olan bu hükümetler’ dedi ve Fransa hükümetinin ‘kafasını kuma gömmediğini’ savundu.

Hükümet, yaz tatilinin ardından 22 Ağustos’ta yapılan ilk toplantılarında Romanların topluma entegrasonu konusunu gündeme almıştı.

Fransa, çoğu Bulgaristan ve Romanya’dan gelen Roman göçmenlerin işgücüne katılımına yardımcı olmak için işgücü piyasasını bu iki ülkenin vatandaşlarına açmayı değerlendirdiklerini açıklamıştı. Hükümet, AB dönem başkanı Güney Kıbrıs’a, konuyu gelecek AB zirvesinin gündemine alma çağrısında bulunma kararı almıştı.

Romanya’dan Fransa’ya destek

Romanya hükümeti ise Perşembe günü, ‘Fransa hükümetinin, Rumen ve Bulgar vatandaşlarının Fransız işgücü piyasasına erişimini kolaylaştırma kararını memnuniyetle karşıladıklarını’ açıkladı.

Hükümetten yapılan açıklamada ‘Dışişleri Bakanlığı aynı zamanda Fransız hükümetinin, Romanların entegrasyonuna yönelik yapıcı yaklaşımını takdir etmektedir. Dışişleri Bakanlığı, Rumen yetkililerin, Romanların topluma adaptasyonuna yönelik projeleri Fransız ortaklarıyla birlikte belirleyip uygulamaya hazır olduğunu tekrarlar’ denildi.

Bulgaristan hükümetinden konuyla ilgili resmi bir tepki gelmemekle birlikte Avrupa Parlamentosu’nun bazı üyeleri, Fransa’nın Bulgar vatandaşları üzerindeki çalışma kısıtlamalarını kaldırma niyetini memnuniyetle karşıladı.

Romanya’ya kıyasla daha az Roman göçmen veren Bulgaristan, Fransa’daki Roman kampları konusunun üzerine fazla gitmek istemiyor.

2010 yılında, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy yönetiminin Romanları sınırdışı etmesine Bulgaristan ve Romanya’dan da farklı tepkiler gelmişti. Avrupa Komisyonu gibi Romanya da Fransız hükümetinin girişimine sert tepki gösterirken Bulgaristan sessiz kalmayı tercih etmişti.

EurActiv

İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.