KOCAELİ (AA) – METİN GİRGİN – Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Türk) Genel Başkanı Bayram Çolakoğlu, Bulgaristan devlet televizyonu BNT1’deki 10 dakikalık Türkçe haber bülteninin kaldırılmasına ilişkin, “Bulgaristan, AB üyesi olmasına rağmen ülkede böyle ırkçı yasağın gündeme gelmesi şaşırtıcı ve kaygı verici. Devlet televizyonu TRT’de Kürt vatandaşlar için saatlerce Kürtçe yayın yapan kanal kuruldu” dedi.
Çolakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bulgaristan’da ikinci Borisov hükümetinin kurulması ile yeni siyasikrizlerin temellerinin atıldığını öne sürdü.
Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi’nin (GERB), milliyetçi tabanın tepkisini çekmemek için üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ile ‘kolay ve akıllıca’ koalisyon kurma yolunu tercih etmediğini vurgulayan Çolakoğlu, “GERB, maalesef aşırı milliyetçi görüşleriyle gündemden düşmeyen Vatansever Cephe’nin (PF) ırkçı taleplerini dengelemekle meşgul” ifadesini kullandı.
Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un, daha önce “etnik hoşgörüsüzlüğe müdahale ederiz” dediğini, hatta 10 bakan yardımcısının Müslüman olacağı sözü verdiğini hatırlatan Çolakoğlu, “PF, daha şimdiden hükümete desteğini çekme tehdidini ardı ardına savurmaya başladı. Önce Savunma Bakan Yardımcılığı’na atanan, Reformcu Blok’tan Türk kökenli Orhan İsmailov’un görevden alınmasını istedi. Şimdi de devlet televizyonu BNT1’de yayınlanan 10 dakikalık Türkçe haberlerin kaldırılmaması durumunda hükümetten desteğini çekme tehdidinde bulundu. Tüm bunlar siyaset üretmeyen partilerin hamasi ve popülist tavırlarından ibarettir” şeklinde konuştu.
“Bulgaristan, AB üyesi olmasına rağmen ülkede böyle ırkçı yasağın gündeme gelmesi şaşırtıcı ve kaygı verici” diyen Çolakoğlu, “AB üyeliği çeşitli bahanelerle sürekli ertelenen Türkiye ‘nin bu evrelerden çoktan geçti. Devlet televizyonu TRT’de Kürt vatandaşlar için saatlerce Kürtçe yayın yapan kanal kuruldu” değerlendirmesinde bulundu.
– “Türklerin 24 saat ana dilde yayına ihtiyacı var”
Çolakoğlu, yasakçı taleplerin Bulgaristan’da yaşayan diğer vatandaşların varlığını kabul etmemek anlamına geldiğini söyledi.
Söz konusu uygulamanın Türkleri dışlamak ve hoşgörüsüzlük anlamı taşıdığına dikkati çeken Çolakoğlu, şunları kaydetti:
“Çok basit ifadeyle ‘nezaketten yoksunluktur’. Demokrasinin gereği kurulan partilerin, demokrasinin gereklerini reddetmelerinden ibarettir. Bulgaristan’ın, işsizlik, sürekli azalan nüfus, ekonomik istikrarsızlık, finansal kriz gibi birçok alanda reformlara ihtiyaç varken, aşırı uç partilerin bu tarz yasakçı ve dışlayıcı tutumları, ülkenin enerjisini yanlış ve lüzumsuz alanlara sevk ediyor. Bu da acil çözüm bekleyen sorunların iyice kökleşmesine, kangren haline gelmesine yol açmaktan başka şeye yaramıyor.”
Bulgaristan devlet televizyonunda gündüz vakti sunulan 10 dakikalık Türkçe haberlerin sembolik anlamı olduğunu ifade eden Çolakoğlu, Bulgaristan’da yaşayan Türklerin ve diğer azınlıkların günde 24 saat ana dilde yayına ihtiyaç duyduğunu sözlerine ekledi.