Sırbistan geçtiğimiz hafta Lahey mahkemesince aranan son zanlı Goran Haciç’i tutuklayarak mahkemeyle işbirliğini tamamlamasına karşın, pek çok Sırp bundan sonra AB üyelik yolunda yeni engellerin beklenebileceği görüşünde.
Siyasi analist Dejan Vuk Stankoviç SETimes’a verdiği demeçte, “Sırbistan’ın Avrupa entegrasyonunu büyük oranda geren bir siyasi koşul yerine getirildi. Sırbistan’ın AB entegrasyonunu erteleme gerekçesi olarak kullanılan Lahey mahkemesiyle işbirliği koşulu artık ortadan kalktı.” diyerek, AB iyimserlerinin bakış açısını dile getiriyor.
Diğerleriyse tutuklamaya rağmen, Kosova’nın tanınmasının Sırbistan’ın asla yerine getiremeyeceği bir AB üyelik koşulu halini alma olasılığının yüksek olduğu görüşündeler.
Gazeteci Milan Grujic, Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ve hükümete “Sırbistan için normalliğin son çizgisi olan bir işi tamamladıkları” için övgüde bulunuyor.
Grujiç, tutuklama Miloseviç, Karaciç veya Mladiç’teki durumun aksine Haciç’in savaş zamanındaki rolü ve önemi açısından büyük bir önem olmamasına karşın, Sırp vatandaşlarını Lahey mahkemesine yönelik yükümlülüklerin yerine getirilmemesinin gelişimleri önünde oluşturduğu bir engelden kurtardığını savunuyor.
Yazar, “Sırbistan profesyonel Avrupalı devletler liginde yer almaya hak kazandı, yani bizi aşağıda tutan son basamağı da atlamayı başardı.” diyor.
Grujiç bununla birlikte, pek çok kişinin Kosova’yı Sırbistan’ın AB üyeliğine karşı gelecekte kullanılacak bir şantaj biçimi olarak gördüğünü kabul etmesine karşın, bunun siyasi bir mesele olması nedeniyle böyle olmayacağını ileri sürüyor.
“Siyaset demek müzakere demek, inişler ve çıkışlarla dolu görüşmeler yine olacak; ama kesinlikle Lahey mahkemesiyle olduğu gibi her türlü anlaşmayı engelleyen aşılmaz bir engel değil.”
Patriot, AB tartışma safına girmeyenlerin görüşlerini temsil ediyor. Blogcu, Haciç’in tutuklanmasının Sırbistan’da hukukun üstünlüğü açısından tek başına olumlu bir eylem olduğunu savunuyor.
“AB olsun veya olmasın, suçlular tutuklandığında kendi adımıza sevinmeliyiz. Toplum olarak daha iyiye gitmeye önem veriyorsak, kendi suçlularımızla (diğerleri de kendi suçlularıyla) başa çıkmalıyız.”
Ivana gibi artan sayıda insan, Sırbistan’a kalıcı olarak AB’den dışlanmış rolü verilmesinden korkuyor ve AB yolunda Sırbistan’ın yerine getiremeyeceği yeni şartlar bekliyor.
Yazar, “Yetkililer AB üyeliğinin temel şartlarını yerine getirdiler. Bu şimdi hükümetin Kosova’nın bağımsızlığını tanıyacağı anlamına mı geliyor? En kısa zamanda seçimlere, yeni stratejik çözümlere ve yeni siyasi fikirlere ihtiyacımız var. Acilen seçim çağrısında bulunun.” diyor.
Adriana, Sırpların çoğunun Lahey mahkemesine yanıt vermesi ışığında, Sırbistan’a uluslararası toplum tarafından uygulanan ılımlı muameleden memnun olmayanlar adına konuşuyor. Bu kesim, savaş suçları ve başka zulümler işlemiş diğer ülkelerin AB üyeleri olmaları veya başka şekilde destek görmeleri karşısında kendilerine çifte standart uygulandığını düşünüyor.
“Kosovalı Arnavutlar insan organı kaçakçılığı konusunda ne zaman hesap verecekler? Sırplara karşı savaş suçları işlemiş kişiler Hırvatistan ve Kosova sokaklarında özgürce dolaşırken bizim kendi vatandaşlarımızı iade etmemiz üzücü bir durum.”
SETimes.com