Bükreş Herastrau parkı, geçtiğimiz hafta sonu Anadolu kültür zenginliklerinin sergilendiği Türk Kültür Festivali’nin güzelliklerine sahne oldu. Tuna Vakfı’nın düzenlediği ve iki gün devam eden festival, Türk Romen toplumu arasında güzel bir kaynaşma ortamı sağladı.
Bükreş Belediye Başkanlığı’nın da desteğiyle yapılan festivalde; geleneksel Türk mutfak ürünleri; çiğ köfte, gözleme, döner, börek ve baklava gibi yüzlerce yemek ve tatlı çeşidinin yanı sıra ziyaretçilere Türk müziği ve el sanatlarından da güzel örnekler sunuldu.
Romen ziyaretçiler; çiğ köfte ve Türk hanımlarının pişirdiği gözlemeden tadabilmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Otantik Türk kahvehanesinin bulunduğu festival alanında, ziyaretçiler gevrek simidin yanında çay kahve içerek sohbet etme imkânı buldu.
Festivalin açılış kurdelasını; Türkiye’nin Bükreş Büyükelçisi Ömür Şölendil, Tuna Vakfı Başkanı Şahin Kalafat, Lumina Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Gürsoy ile Türk İşadamları Derneği Başkanı Ömer Süsli birlikte kesti.
Açılışta kısa bir konuşma yapan Büyükelçi Ömür Şölendil, organizasyonu düzenleyen vakıf yönetici ve gönüllülerini tebrik etti.
Tuna Vakfı Başkanı Şahin Kalafat da yaptığı konuşmada festivale destek veren herkese şükranlarını sundu.
İstanbul’un tarihi ve turistik merkezlerinin büyük boy tablolarının bulunduğu çay bahçesinin önünde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün sembolik büyük boy posterleri yer aldı. Festivali gezenler başbakan ve cumhurbaşkanı ile birlikte resim çektirdi.
Festivalin en çok ilgi çeken stantların başında geleneksel Türk sanatlarının yer aldığı bölüm oluşturdu. Burada Türkiye’den gelen, geleneksel el sanatları ustaları; ebru, kaligrafi, minyatür ve tezhib sanatlarını uygulamalı olarak anlattı.
Festivalde ayrıca halk oyunları ekipleri ve çocuklar için de birbirinden güzel sürprizler yer aldı. Yüz boyama, balon, palyaçolar ve animasyon etkinlikleri küçük ziyaretçilere eğlenceli saatler yaşattı.
Programda, kültürel tanışma ve kaynaşmanın güzel örnekleri sergilenirken birbirinden renkli görüntüler ortaya çıktı. Tuna Vakfı gönüllüsü kadınların aylar süren el emeği göz nuru gıda ve elişi çalışmaları, gurbetçilerle Romen toplumu için güzel bir kaynaşma ortamı da sağladı. Türk ve Romen gönüllülerin yan yana görev yapması dostlukları pekiştirdi.
Festivalin son gününde; müzik gruplarının birbirinden etkileyici türküleri, şarkıları yer alırken, Tuna Orkestrasının seslendirdiği birbirinden güzel eserler seyircilere güzel bir musiki ziyafeti sundu. Halk oyunları ekipleri çeşitli gösteriler yaptı.
Zaman Romanya