İşsizlik ve etnik bölünme ortamında, Mitroviça mücadele ediyor

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Geçtiğimiz hafta yayınlanan bir UNDP kamuoyu anketine göre, etnik açıdan karışık nitelikteki Mitroviça’da günlük yaşama etnik aidiyet damgasını vurmaya devam ediyor ve bu da elverişsiz ekonomik şartların devam ettiği bir dönemde siyasi ve toplumsal uzlaşma şansını azaltıyor.
Etnik yelpazenin her kesiminden 1.000 kişinin katıldığı bir ankete dayanan rapor, 17 Haziran’da yayınlandı.
Ankete katılanlar “durgun ekonomi, işsizlik ve enflasyonu” en büyük ortak sorunlar olarak belirtirken, elektrik kesintileri, su tedariki, hizmet ve tesis yetersizliği ve çevre koruma eksikliği gibi belli konulara da değindiler. Öte yandan, etnik bölünme Mitrovica’da yaşamı belirleyici bir unsur olmaya devam ediyor.
Raporda, “Kosovalı Arnavutlarla Kosovalı Sırplar arasındaki uçurumun geniş özelliğini sürdürdüğü” ortaya kondu.
Raporda, iki toplumun kültür ve dil açısından bölünmüşlüklerine ek olarak, Mitrovica’yı farklı da algıladıkları, Kosovalı Arnavutların şehre daha olumlu gözle bakma eğiliminde oldukları da belirtiliyor.
Kosovalı güvenlik analist Mentor Vrajolli SETimes’a verdiği demeçte, hukukun üstünlüğünün -veya onun eksikliğinin- kuzeydeki başlıca sorun olmaya devam ettiğini söyledi. Bu da, siyasi açmazın bir sonucu.
Bu yüzden, 1970-1980 arasın dönemde ekonomik patlama yaşayan Mitrovica’nın “şimdi Kosova’nın ve muhtemelen de bölgenin ekonomik umutları en zayıf yeri haline geldiğini” söyleyen Vrajolli, bunu İbar Nehri’nin her iki yakası için de geçerli olduğunu da ekliyor.
Analist, yerel kurumların Kosova’nın bu bölümünde otoritelerini artırmak için dikkatli adımlar atmaları gerektiğini söyledi. Vrajolli, “Bu da, onları kurumlarımıza güvenmeye kademeli olarak ikna etmek için somut bir alternatif sunmakla yapılabilir.” dedi.
Vrajolli, uluslararası toplumdan gelecek siyasi ve mali desteğin bu konuda yardımcı olacağını da sözlerine ekledi.
Mitrovica yerel makamları bir süredir ekonomik kalkınmayı canlandırmaya çalışıyorlar. Merkezi kentin güney kesiminde bulunan belediye, şirketlerin vergisiz olarak faaliyet gösterebileceği bir serbest ekonomi bölgesi kurmaya karar verdi.
Belediye Başkanı Avni Kastrati Şubat ayında kaydedilen bir konuşmasında, bu fikrin Avrupa’nın bu tür bir yaklaşımla istihdam yaratmış olan bazı güçlü ekonomilerinden örnek alındığını söyledi.

Kosovalı Express gazetesine konuşan Kastrati, “Bu tür projeler yoluyla ve aynı zamanda etnik sorunların çözümünde ilerleme elde edilmiştir, örneğin Kuzey İrlanda, Avrupa’da bir takım serbest ekonomi bölgeleri [açısından] bir ilktir.” dedi.
Diğer yandan Velgrad da kuzeydeki yerel işletmeleri destekliyor. Sırbistan’ın Kosova Bakanı Goran Bogdanoviç, 3 Haziran’da yerel işletmelere yönelik “teşvikleri” duyurdu.
Belgrad merkezli B92’nin haberine göre, bunun Kosova’da yaklaşık 60 yeni iş alanı yaratacak şartları oluşturması gerekiyor. “Bogdanoviç’in, 34 Kosovalı işadamına üretim ve hizmet faaliyetleri için 34 milyon avroluk teşvik ayrıldığını söylediğini” bildiren kuruluş, bakanın, hükümetinin “Kosova’ya yatırıma devam ettiği ve insanların hayatta kalmalarının tek yolunun iş sahibi olup kendilerini geçindirebilmeleri olduğu” şeklindeki sözlerini aktardı.
Bogdanoviç, “Yıl sonunda, tarım teşviklerine özellikle önem vererek, yeni bir teşvik paketi açıklamayı planlıyoruz.” dedi.
SETimes.com


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.