İzmit Belediyesi ve Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmit Şubesi işbirliği ile İzmit Fevziye Camii arkasında “Milli Kimlik ve Direniş” anıtı açıldı. 1988 yılı 29 Ocak tarihinde Batı Trakya’da Türklerin “Türk kimliği“ne sahip çıkmak için başlattığı mücadelenin yıldönümü dolayısıyla anıt da 29 Ocak günü açıldı. O tarihlerde Yunanistan Hükümeti’nin isminde “Türk” kelimesi geçen dernekleri cezalandırıp, “Yunanistan’da Türk yok” iddiası üzerine 29 Ocak 1988 yılında Türkler büyük bir miting düzenleyip kimliklerine sahip çıkmıştı.
Programa İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, Siyasi Partilerin İl ve ilçe başkanları, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Burhanettin Hakgüder ve İzmit Şube Başkanı Sabri Mutlu, Bal-Türk Genel Başkanı Dr. Bayram Çolakoğlu, Genel Başkan Yardımcıları Adnan Metin ve Doğan Aydın, Körfez Şubesi eski başkanı Ziya Baykara, Makedonya Göçmenleri Başkanı Fuat Biçici, Yalakdere Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Kırcı ile çok sayıda Rumeli Balkan Göçmeni katıldı.
Balkan Türklerinin organizasyonu da hatırlandı
Protokol konuşmalarına BTTDD İzmit Şube Başkanı Sabri Mutlu, anıtın anlam ve önemi hakkında bir konuşma yaptı. Sonra Genel Başkan Burhanettin Hakgüder de bir konuşma yaptı. İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan yaptığı konuşmada Balkanlara verdikleri önemi anlatırken, Bal-Türk ile birlikte yaptıkları Bulgaristan ve Yunanistan programları, İzmitli imamların kültür programını, İzmit’ten Nevrekop’a gönderdikleri yaşlı göçmenleri oradaki akrabaları ile nasıl buluşturduklarını ve Kardeş Şehir Mestanlı’da yapacakları İzmit Türk Konağı’ndan da bahsetti. Anıtın hayırlı olmasını diledi.
Bal-Türk Tebrik etti
Anıt ve yapılan çalışmaları Bal-Türk yönetimi gerek Batı Trakya Derneği yöneticileri gerekse İzmit Belediye Başkanı nezdinde tebrik etti.
1923 yılında Yunanistan’dan İzmit’e mübadil olarak gelen Hasan Amca da törendeki yerini aldı.