Jelev: “Milliyetçi örgütlerle bazıları siyasete arka kapıdan girmek istiyor”

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

İlk demokratik yollarla seçilmiş 1990-1997 dönemi Bulgaristan Cumhurbaşkanı Jelü Jelev Dnevnik gazetesine verdiği demeçte, “Sokaklarda devriyeler, yeni partiler, yabancılara saldırılar gibi ırkçı yaklaşımlar artık bir gerçek. Bunun ülkede ve özellikle de demokratik zihniyete sahip olduğunu iddia edenlerde endişe uyandırması gerekir” diye kaydetti.

Jelev, ırkçılık dalgasının artması demokrasi ilkelerinin eksiklerinden kaynaklandığını belirtti. Eski Cumhurbaşkanı, “Bunlardan siyasete arka kapıdan girmeye ve ülkede faktör haline gelmeye çalışan kimseler faydalanmaya çalışıyorlar” diye vurgulayarak, bu insanların sistemin tüm kusur ve eksiklere rağmen Bulgaristan’ın demokratik bir ülke olmasını beğenmediklerini ileri sürdü.

Jelev, “Bu parti ve örgütler insanların memnun olmayışları ve siyasetle partilerin uğrattığı hayal kırıklığından faydalanıyorlar. Fakat onlar vatandaşları argümanlarla kendi tarafına kazanamazlar” diyerek, genellikle ırkçıların daha geri görüşlü, daha düşük eğitimli kimseler olduğunu belirtti.

Jelev’in ifadesine göre milliyetçi siyasi oluşumların geleceği ülkenin gelişimine bağlı olacak. Tarım, hayvan üreticiliği, bilim ve başka branşların yönetiminden ne kazanacaklar, iktidar yakın zamanda onların çıkarlarını başarılı bir şekilde savunabilecek mi, bunlara bağlı olacak. Cumhurbaşkanı, “Vatandaşların çıkarları korunursa, bu tür aşırı milliyetçi tavırlar olmayacak ve ırkçı partiler de destek görmeyecek” diye düşünüyor. Jelev, buna rağmen milliyetçi partilerin yasaklanmasının doğru olmadığını, yasakların hiçbir şeyin çözümü olmadığını ve demokrasiyle bağdaşmayan yasaklarla ülkedeki sorunların çözülemeyeceğini belirtti.

Jelev, “Milliyetçilikle vatanseverlik kavramları karıştırılıyor. Bunlar iki apayrı şeyler. General de Gol’un dediği gibi, vatanseverlik vatanını ve milletini, kendi kültür geleneğini ve tarihini sevmendir. Bu aynısı sadece komşu ülkelere değil, aynı zamanda ülkedeki senden farklı diğer etnik azınlıklara da geçerlidir. Milliyetçilik ise senden farklı olup, farklı düşünenlerden bu sebepten dolayı nefret etmendir” diye sözlerini tamamladı.

Kırcaali Haber


İçeriği Paylaş