Bölge sivil toplumları insan kaçakçılığını durdurmak, aynı zamanda mağdurlara yardım ve eğitim sağlamak için çalışıyor.
Batı Balkanlar genelinde demokrasiyi geliştirmek ve AB bütünleşme sürecini ilerletmek amacıyla, Belgrad merkezli Astra adlı STK, bölgeden ortakların da işbirliğiyle Balkans Act Now (Balkanlar Şimdi Harekete Geç) projesini hayata geçiriyor.
Sırbistan, Makedonya, Bosna-Hersek (BiH) ve Hırvatistan’da insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarında faaliyet gösteren sivil toplum ağları, Katılım Öncesi Yardım Aracı ve Sivil Topluma Destek tarafından finanse edilen projenin parçası olarak bir araya geldi.
Ortaklar 23 ve 24 Mayıs tarihlerinde bir konferans düzenleyerek bölgedeki faaliyetlerin resmi startını verdi.
Astra adlı STK’nın yöneticisi olan Marija Andjelkoviç SETimes‘a yaptığı açıklamada, “Projenin başlangıç safhasını tamamladık ve önümüzdeki 18 aya ilişkin strateji ve uygulama planını kesinleştirdik. Strateji uygulaması bu ay başlıyor.” dedi.
STK Astra ile Sırbistan Başsavcılığı arasında bir işbirliği mutabakat anlaşması imzalandı. Makedonya ve BiH’deki STK’lar, insan kaçakçılığıyla mücadele stratejilerinin uygulanmasıyla ilgili gözlem ekibinde yer alıyor.
Andjelkoviç, “İnsan kaçakçılığı bütün ülkeleri etkileyen bir organize suç olduğu için, yanıtın eşit ölçüde organize edilmesi ve uluslararası işbirliğine dayanması gerekiyor. Bu da Sırbistan, Makedonya, Hırvatistan, BiH, Hollanda ve Fransa’nın Balkans Act Now projesi kapsamındaki ortak çabalarının önemini yansıtıyor.” dedi.
İnsan hakları danışmanı ve Hollanda Helsinki Komitesi’ne bağlı bir kaçakçılıkla mücadele aktivisti olan Marjan Wijers, SETimes‘a şunları söyledi: “Katılımcı ülkelerdeki durum analiz edildiğinde, yasaların iyi fakat uygulanmadığı veya uygulamada eksiklikler olduğu görülmekte. Mağdurların korunması ve AB standartlarıyla uyum sağlanması konusunda daha fazla özen gerekiyor.”
Projeye katılan her sivil toplum örgütü, kendi ülkesinde insan kaçakçılığı alanında önceden deneyime sahip. Bu örgütler mağdurlara doğrudan yardım, eğitim, önleme, kamuoyunu bilinçlendirme, araştırma ve muhabirlik hizmetleri sağlıyor.
Wijers, “STK’lar , başta mağdurlara yönelik muamele ve onların haklarıyla ilgili olanlar olmak üzere, yasaların düzgün şekilde uygulandığını izleyerek mağdurlara önemli yardımda bulunabilir. Ayrıca yasaların mağdurların ve göçmenler ve seks işçileri gibi diğer etkilenen grupların korunması üzerindeki etkilerini de izliyorlar. Sahada edinilen günlük deneyimlere dayanarak, devlet kurumlarına geri bildirim ve iyileşme konusunda tavsiyeler de sağlayabilirler.” dedi.
Proje, AB standartları ve değerlerine uygun şekilde, Batı Balkanlar’a yönelik kaçakçılıkla mücadele politikasına göre uygulanacak ve uyarlanacak.
BiH’deki proje koordinatörü Elma Zahiroviç SETimes‘a şunları söyledi: “Projedeki diğer STK’lar gibi, Balkans Act Now da bu sorunların çözümünde BiH makamlarıyla yakın bir işbirliği içindedir. Bu işbirliği, bilgi paylaşımı yoluyla sürekli ilerlemiştir.”
Andjelkoviç, “En önemlisi de, bu projenin 2014 yılında sona ermeyecek, ancak toplumumuzdaki insan kaçakçılığı sorununa son vermeye yönelik bir çerçeve görevi görmeye devam edecek olmasıdır.” dedi.
İnsan kaçakçılığının bölgede önemli bir sorun olduğunu düşünüyor musunuz? Lütfen görüşlerinizi aşağıda paylaşın.