Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün İstanbul Zirve Toplantısında güçlü Bulgaristan katılımı

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Kuruluşunun 20.yıldönümü nedeniyle toplanan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü, İstanbul’da düzenlenen Zirve Toplantısında Sonuç Belgesine zor varıldı. Belgenin kabul edilmesinde Başbakan Boyko Borisov önemli rol oynadı.

Kuruluşundan tam 20 yıl sonra Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü, az kalsın Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki anlaşmazlığa kurban gidiyordu. Sonuç Belgesinin kabul edilmesi ertelendi ve daha sonra katılımcıların çabası sonucu gerçek oldu. Diyaloğun sağlanmasında Başbakan Boyko Borisov başlıca rol oynadı. Başbakan, buna benzer anlaşmazlıkların bütün bölgenin gelişimine ve halkların refahı uğruna politikaların yürütülmesinde engel olduğuna dair, uyardı.
Avrupa Komisyonu’nun Denizcilik ve Balıkçılık’dan Sorumlu Üyesi Maria Damanaki, Türkiye ve Romanya Cumhurbaşkanları Abdullah Gül ve Trayan Basesku, Bulgaristan Başbakanını tutumundan dolayı kutladılar.

Sonuç Belgesinin kabul edilmesi dolayısıyla meydana gelen dram, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütünün kuruluşundan 20 yıl sonra yeterince etkin olmadığını gösterdi. Örgütün etkinliğini artırmak amacıyla Başbakan Borisov, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütünün Parlamenter Meclisi, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası , İş Konseyi ve Uluslararası Karedeniz Araştırmaları Merkezi gibi örgütün özel kurumları ve üye ülkeler arasında koordinasyonun iyileştirilmesini teklif etti.
Başbakan, dondurulmuş olan birçok bölgesel projelerinin hayata geçirilmesini talep etti. Boyko Borisov, Bulgaristan’ın birçok ikili ve üçlü karayolu, demiryolu ve enerji projelerini gerçekleştirdiğine dikkat çekerken bölgenin kalkınması açısından söz konusu projelerin ortak konuma gelmesini teklif etti.
Boyko Borisov, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankasının kriz ortamında Yunanistan

Hükümeti tarafından satın alınan devlet tahvillerinin değer düşürmesine yönelik çabalarını artırmasının gerektiğine dikkat çekti.
Yunanistan’daki krizden dolayı Bulgaristan ve geri kalan 11 üye, 14 milyon avrodan fazla zarara uğramış. 2006 yılında Bulgaristan’ın yüzde 13.5 oranla hissedar olduğu Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası, 20 milyon avro değerinde Yunan devlet tahvillerini satın almış. Şu anda söz konusu tahviller değer kaybetmiştir ve Başbakana göre, Yunanistan onları tekrar satın alması gerekiyor.

Boyko Borisov, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü ile Avrupa Birliği arasındaki işbirliğinin güçlendirirmesi gereksinimine dikkat çekti. Bulgaristan Başbakanı, bu bağlamda Avrupa Birliğinin Tuna Stratejisi olduğu gibi Karadeniz stratejisinin da kurulmasını teklif ederken , ki “Bu adım hem Avrupa Birliğine, hem de tüm Avrupa’nın yararına olacaktır” dedi. Başbakan Boyko Borisov, Bulgaristan, Avrupa Birliği üyesi olarak birliğinin menfaatlerini Karadeniz Bölgesine taşımak için çalışmaya devam edeceğinin altını çizdi.

Türkçesi: Şevkiye Çakır

http://bnr.bg


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.