Balkan Türkleri Kültür Ve Dayanışma Derneği bünyesinde düzenli olarak gerçekleştirilen entelektüel sohbetlerin 12.sinin konuğu Kocaeli Üniversitesinden Hüseyin Doğan idi.
Hüseyin Doğan Kocaeli Florası üzerine yaptığı iki yıllık araştırmalarını ve bu geziler ile bu konuda yapılan bilimsel araştırmalardan elde ettiği derlemeleri Balkan Derneği konukları ile paylaştı.
Kocaeli florası özelinde ülkemizin bitki çeşitliliği ve endemik türler açısından çok zengin olduğunu adeta yeryüzü cenneti olduğunu belirten Doğan bu alanda kaydedilen çarpıcı rakamları da misafirler le paylaşarak ufuk açtı.
Ülkemizin 13 katı büyüklüğe sahip Avrupa toplamında üç binin üzerinde endemik tür görüldüğünü, Türkiye’de ise dört bin beş yüz endemik tür kaydedildiğini belirten Hüseyin Doğan, ilimiz genelinde kırkın üstünde endemik tür olduğunu kaydetti.
Yine Türkiye’de 12000 bin çeşit bitki görülürken bunlardan 1200 çeşidinin Kocaeli florasında görülüyor olması gecede düşülen önemli notlar arasında idi.
Doğaya hiç bir şekilde müdahale edilmemesi gerektiğinin, doğanın kendi kendine dengede kalacak şekilde yaratıldığını vurgulayan Hüseyin Doğan bu konudaki sözlerini “doğal dengeleyicilerden birini yok ettiğimizde diğer tür insanlar için sorun olacak derecede çoğalıyor. Bu sefer ondan kurtulmak istersek başka bir denge unsurunu ortadan kaldırıp yeni bir sorun ortaya çıkarıyoruz. Bu kısır döngü neticesinde insanlar hem doğanın dengesini hem kendi yaşam alanlarının kalitesini gün be gün katlediyor” şeklinde sürdürdü.
Mahvedilmemiş bir doğanın insan sağlığı için de yerine başka bir şeyi koymanın mümkün olmadığı faydaları olduğuna değinen Doğan “çocuklarımızın psikolojisi için doğal hayatı tanımak hiç bir eğitim ve terapinin boy ölçüşemeyeceği getirilere sahiptir. Doğanın yok olmasına paralel olarak yeni yeni hastalıklar büyütüyoruz” dedi.
Doğa yürüyüşlerini nerede ve nasıl yaptığına dair gelen sorular üzerine 25 martta yapacağı yürüyüşe Balkan Derneği konuklarını davet eden Doğan doğaseverlerin çoğalmasından her zaman memnuniyet duyacağını belirtti.
Bitkilerin isimlerine kaynaklık eden hikayelerin anlatıldığı son bölüm dinleyenlerin büyük ilgisi ile karşılaştı.