Kosova, denetimin sona ermesi için gereken değişiklikleri tamamladı

Balkanlardan Haberler Haberler
İçeriği Paylaş

Kosovalı yetkililer, yeni yasa değişiklikleri paketinin NATO ve AB üyeliği yolunda yardımcı olmasını umuyor.

Kosova Parlamentosu, ülke anayasasında yapılan değişiklikleri, Anayasa Değişiklikleri Komisyonu tarafından kesinleştirilmesi sonrasında 31 Ağustos Cuma günü onayladı.

120 sandalyeli parlamentoda 63 lehte oyla kabul edilen değişiklikler, ülke üzerindeki denetimin resmen sona ermesi için gereken çerçeveyi hazırlıyor.

Kosova, BM elçisi Marti Ahtisaari tarafından hazırlanan ve yeni ülkeye denetimli bağımsızlık sağlayan bir plana dayanarak 2008 yılında bağımsızlığını ilan etmişti. Sırbistan, eski eyaletinin bağımsızlığını kabul etmiyor.

Komisyonun Başkanı Arsim Bayrami SETimes‘a, söz konusu değişikliklerin 50 değişikliğe dayanan 22 yasayı içerdiğini söylüyor.

Bayrami, “Yasa paketi, uluslararası sivil temsilcinin varlığı ve yetkileriyle ilgili olan, değiştirilmiş yasaları içeriyor.” diyor.

Bu yetkiler çoğunlukla Kosova’da üst düzey yetkililerin uluslararası sivil temsilci tarafından atanmasını kapsıyor.

SETimes‘a konuşan Bayrami, “Uluslararası sivil temsilcinin yetkileri, hükümetin önerileri ve komisyonun yaptığı değişikliklere dayanılarak, dengeli bir şekilde Kosova Cumhuriyeti kurumlarına devredilecek.” diyor.

Söz konusu değişiklikler, NATO güdümündeki KFOR’un statüsüne dokunmuyor ve EULEX’in gelecekteki varlığıyla ilgili değil.

Bayrami, “KFOR konusunda, uluslararası bağımsızlık denetimine son verilmesi kapsamında yapılan anayasa ve yasa değişiklikleri uluslararası bir kararla düzenlendiği için, uluslararası askeri varlığın statüsünü değiştirmiyor. EULEX konusunda ise, bu misyon Kosova’da faaliyet göstermesi için ülke kurumları tarafından davet edildi ve bugüne kadar, Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento da dahil olmak üzere Kosova Cumhuriyeti, EULEX’in varlığını 2014 yılına kadar sürdürmesi için çalışıyor.” diyor.

Belgrad merkezli Politika Merkezi’nin İdari Direktörü Dragan Popoviç, gerek KFOR gerekse EULEX’in Kosova’nın geleceğinde önemli rol oynayacağına inanıyor.

SETimes‘a konuşan Popoviç, “NATO, KFOR aracılığıyla Kosova’da bulunuyor ve bu da dünyanın bu bölümü için kesinlikle gerekli bir şey. Geçmişimizden, NATO olmadan Balkanlar’da barış olamayacağı açıktır … Gerek EULEX gerekse KFOR’un Kosova’da kalmasına ilişkin bu argümanlar, hâlâ Priştine yönetimiyle yalnız olmak istemeyen yerel Sırplar için de çok önemlidir. Güçlü bir uluslararası varlık, Sırpların gelecekte Kosova toplumuna adım adım entegrasyonunda önemli rol oynayabilir.” diyor.

Bayrami, öte yandan EULEX misyonunun AB için Avrupa’daki açık sorunların çözümünde yer alabileceğini göstermek ve ihtilaf sonrası veya ihtilaf durumlarıyla başa çıkmak için bir fırsat olduğunu söylüyor. “AB’nin Kosova’da mantıklı bir varlığı sürdürmesi gerekiyor ve EULEX de böyle bir şey için iyi bir araç.”

Kosova’da, Kipred Enstitüsü 9 Ağustos’ta, iç bölünme ve sınırlı uluslararası meşruluk gibi Kosova’nın gerçek sorunlarının uluslararası denetimin sona ermesinden sonra devam edeceği konusunda uyarıda bulundu.

Enstitü, “Kuzey kesiminin bölünmüşlüğü fiili olarak devam ediyor bu da güneydeki bütün başarıları baltalama riski teşkil ediyor. Devlet güvenliği ve yolsuzluk ve organize suçla mücadele, görevlerini sırasıyla 1999 tarihli 1244 sayılı BM Güvenlik Konseyi Kararı, KFOR ve EULEX’ten alan kurumlara dayanmaya devam edecek.” dedi.

Kipred ayrıca, “Bu uluslararası misyonlara ve bunların nihai akıbetine, nihai kararları Sırbistan’ın iradesine ve Kosova’ya yönelik tutumuna bağlı olan Rusya’ya dayanan, 1244 sayılı Kararda yapılacak değişiklikler sonrasında karar verilecektir.” dedi.

Örgüt, “Ancak son teknik diyalog sırasında Sırbistan’ın Kosova konusundaki tutumu ve ona karşı girişimlerinden alınan dersler, bu tür umutların gerçekleşmesine pek fırsat vermiyor.” diyor.

Kosova Başbakanı Haşim Taçi bu hafta kabinesine hitaben yaptığı konuşmada, ülkenin, NATO ve AB üyeliğine yönelik gerekli demokratik reformları gerçekleştirmek için daha sıkı çalışması gerektiğini söyledi.

“Tam bağımsızlık demek tam sorumluluk demektir.” diyen Taçi, olgunluk ve siyasi ve sivil uzlaşı birliğinin, bu uluslararası denetimli bağımsızlık sürecinin başarılı şekilde sona ermesi açısından belirleyici olduğunu da sözlerine ekledi. SETimes.com


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.