Makedonya’da daha önce 5 Haziran’da yapılması kararlaştırılan erken genel seçimin başka tarihe ertelenmesini öngören yasa tasarısı kabul edildi
Makedonya Meclisinde yapılan oylamada, 5 Haziran’da yapılması kararlaştırılan erken genel seçimin başka tarihe ertelenmesini öngören yasa tasarısı kabul edildi.
Ülkede yaklaşık bir yıldır süren siyasi krizde, bugün önemli gelişmeler yaşandı. Birden çok maddeyi görüşmek üzere toplanan Mecliste öncelikle geçici hükümetteki görevlerinden daha önce istifa eden bakanların yerine gelecek isimler belirlendi. İçişleri Bakanı Oliver Spasovski’nin yerine Mitko Çavkov, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Frosina Taşevska Remenski’nin yerine ise Dime Spasov seçildi.
Başbakan Emil Dimitriev’in tavsiyesi üzerine oy çokluğuyla seçilen yeni bakanlar yemin ederek görevlerine başladı.
Meclisteki ikinci önemli gündem maddesi de Demokratik Bütünleşme Birliğinin (BDI) seçim yasasının değiştirilmesi talebi oldu. Hazırlanan yasa tasarısında, erken genel seçimin 5 Haziran’da yapılmasını öngören maddelerin çıkarılması talep edildi.
BDI yetkilileri, seçim tarihinin tüm siyasi partilerin seçime hazır olduğunu açıklamasının ardından belirleneceğini ifade etti.
Tartışmaların ardından yapılan oylamada, 5 Haziran’da yapılması planlanan erken genel seçimin başka tarihe ertelenmesi kararlaştırıldı. Böylelikle, daha önce de 24 Nisan’da yapılması planlanan erken genel seçim, ikinci kez ertelenmiş oldu.
ABD’Lİ MÜSTEŞAR YARDIMCISI YEE SİYASİ PARTİ LİDERLERİYLE GÖRÜŞTÜ
Makedonya’daki siyasi krizde yoğun bir gün yaşanırken, Üsküp’te bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Asya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Hoyt Brian Yee, devam eden siyasi krize çözüm bulmak amacıyla dört büyük siyasi partinin liderleriyle görüştü.
Görüşme sonrası gazetecilere açıklamada bulunan Arnavut Demokratik Partisi (PDSH) Genel Başkanı Menduh Thaçi, uluslararası toplumun yardımı olmadan ülkedeki siyasi krizin daha da derinleşeceğini belirterek, bugün Anayasa Mahkemesinin tüm seçim faaliyetlerinin durdurulması ve Meclisin feshedilmesi kararını değiştirmesi ile ilgili aldığı kararda iktidar ortaklarının “parmağı olduğunu” ileri sürdü.
ABD’nin Üsküp Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada da Anayasa Mahkemesinin kararından memnuniyet duyulduğu belirtildi.
MAKEDONYA’DAKİ SİYASİ KRİZ
Makedonya’da 2010 yılında beri devam eden hükümet-muhalefet krizi, geçen yıl mayıs ayında Kumanova’daki silahlı çatışmayla farklı bir boyut kazanmıştı. 8 emniyet görevlisinin hayatını kaybettiği çatışmanın ardından dönemin İçişleri Bakanı Gordana Jankulovska, Ulaşım ve İletişim Bakanı Mile Janakievski ile Güvenlik ve İstihbarat Kurumu Müdürü Saso Mijalkov istifa etmişti.
Ülkedeki siyasi krizi sonlandırmak üzere harekete geçen AB Komiser Johannes Hahn, geçen haziran ayında ülkedeki siyasi liderlerle bir araya gelerek, 24 Nisan 2016’da erken seçime gidilmesi konusunda mutabakat sağlarken, taraflar arasında temmuz ayında Prijino Antlaşması imzalanmıştı.
Antlaşmaya göre, muhalefetin Meclise dönmesi, dinlemelerin kamuoyuyla paylaşılmaması, özel savcı atanması, geçici hükümet kurulması, kabine revizyonu ve nisan ayında yapılacak erken genel seçimden 100 gün önce başbakanın istifa etmesi öngörülmüştü.
Ülkedeki siyasi kriz gün geçtikçe daha da derinleşirken, Makedonya Meclisi 24 Nisan’da yapılması öngörülen erken seçimlerin 5 Haziran’a ertelenmesini oy çokluğuyla kabul etti.
Öte yandan, 12 Nisan’da Makedonya’daki siyasetçilere yönelik hukuki işlemlerin durdurulması kararı alan Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov da kararından dolayı istifaya çağrılırken, Üsküp’te bir aydır eylemler düzenlenmeye başladı.
Kaynak: Dünya Bülteni