Mestanlı (Momçilgrat) İlahiyat Lisesi yeni eğitim yılına yepyeni bir binada girecek. Çağdaş bir yapıya sahip olacak İlahiyat Lisesi, Şumnu Nüvvap Lisesi, Rusçuk İmam Hatip Lisesi ve Sofya İslam Enstitüsüyle birlikte Türkiye Diyanet Vakfı tarafından finanse ediliyor. Eğitim ocağı Bulgaristan Başmüftülüğüne bağlıdır, Eğitim, Gençlik ve Bilim Bakanlığının Bölge Müfettişliği tarafından denetlenir. Okul 1991 yılından beri 20 yıldır Bulgaristan’da eğitim sistemine hizmet veriyor.
Okulda öğretim tüm Bulgaristan liselerinin programına göre gerçekleştiriyor, alınan diplomalar tüm orta öğrenim haklarını veriyor. Lisede İdriz Bilal, Yusuf Ali, Aptikadir Aptişev, Orhan Kadirov, Hasan Mehmed, Sami Süleyman gibi şahıslar müdürlük yapmışlardır, şimdi ise müdürü Ali Nasuf’tur.
Okulda 12 yıldan beri tarih ve coğrafya öğretmeni olan Mariyan Marinov’un verdiği bilgilere göre, şu ana kadar liseden 476 öğrenci mezun olmuştur, bu yıl da 27 olacak. İlahiyat Lisesinde şu an 82 öğrenci mevcut, onların 30’u kız, diğerleri erkek öğrenci. Okulun 11 öğretmen kadrosu, 2 eğitmeni ve 3 lektörü var. Okulda artık dört yıldır lise bitirme sınavlarında zayıf not görülmüyor. Sayın Marinov, geçen ders yıllarında iki sınıf öğrenci kabul edilen okulun, gelecek 2011/2012 eğitim yılından itibaren daha büyük kapasiteye sahip yeni binaya taşınacağı için üç sınıf kabul edebileceklerini tahmin etti. Genellikle Kırcaali ve Haskovo illerinden, Smolyan ve Velingrat bölgelerinden öğrencileri, İslam dini Mestanlı’da bir araya topluyor. Marinov, “Ben daha önceden Kırcaali’de öğretmenlik yaptım, fakat bu okula gelince çok hoşuma gitti ve artık buradan ayrılmaya niyetim yok” diye paylaştı. Öğretmen, okulun çok kısa zamanda, bir yıl içinde inşa edilen yeni binası için Diyanet Vakfına minnettar olduklarını ifade etti. Binası hazır olan okulun sadece sınıf odaların donanması kaldığını belirtti.
İlahiyat Lisesinde genel öğretim verilen derslerden başka Kuranı Kerim, Arapça, İslam hukukunu öğreten Fıkıh, Hz. Peygamber Muhammed Mustafa’ın hayatını ele alan Sier, Kuranı Kerim’i açıklayan Tefsir, Müslümanlara İslam dinini anlatma sanatı Hitabet, Allah’ın var olduğuna deliller gösterilen Akaid, İslam’da çeşitli mezheplerin geliştiğini öğreten Kelam, İslam Tarihi ve Dinlerin Tarihi okutuluyor. Bu derslerin kitapları Türkiye’den sağlanıyor ve genelde Türk Dilinde okutuluyor, fakat Türkçe bilmeyen öğrenciler için Bulgarcaya çevri yapılıyor. İlahiyat Lisesi öğrencileri eğitim yılı içinde gösterdikleri ala ve çok iyiden fazla başarı için 30 leva civarında mali yardım alıyorlar. Ayrıca okuldan mezun olup da, üniversitelerde öğrenimine devam edenlere mezun oluncaya kadar mali yardım sağlanıyor.
Her yıl okul yönetimi tarafından yaklaşık 25 öğrenci yazın yurtiçinde ve Türkiye’ye 20 gün kurs da gördükleri tatile götürüyorlar. Ayrıca liseden mezun olanlar İstanbul’da birkaç günlük gezide bulunuyorlar. Tüm masrafları Diyanet Vakfı karşılıyor. İalhiyat Lisesini bitiren öğrenciler yüksek eğitimini daha çok Plovdiv Üniversitesinin Kırcaali ve Smolyan Şubelerinde, Plovdiv Tarım Üniversitesinde, Gabrovo Teknik Üniversitesinde, Sofya İslam Enstitüsünde ve Türkiye’de çeşitli üniversitelerde devam ediyorlar. Okulda eğitim görenlerin birçoğu bilgi teknolojisi uzmanları olmuş, birisi ise şu anda Nedelino’da hekimlik yapıyor.
İlahiyat Lisesinde bu yıldan itibaren Ürdün’de mezun olan Sami Fazliyski öğrencilere Kuranı Kerimi ve Arapçayı öğretiyor. Genç Hoca, “Arapçanın öğrenilmesi hem öğretmenin dersi verme tarzına, hem de öğrencilerin bu dili öğrenmek için çok meraklı olup, büyük çaba göstermelerine bağlıdır. Tek taraflı emekle hiçbir başarı elde edilemez” dedi. Sami Hoca, “Her Müslüman Kuranı Kerimi okumayı öğrenmeli. Kim bunu başarırsa, Arapçayı %50 öğrenmiş oluyor. Çünkü Yüce Allah’ın indirdiği Kuranı Kerim’den daha önemli bir kitap yok. Bunu da herkes çok dilerse ve çalışmalarında ciddi olursa, rahatça başarabilir. Her dinde olduğu gibi, Müslümanların da İslam’ın temel esaslarını ve Şeriatı tanımaları gerekiyor. Maalesef, Bulgaristan Müslüman topluluğu olarak bu konuda bilgilerimiz çok eksik. Ben bu okulda çocuklarımıza Kuran’ın dilini öğretmek için elimden geleni yapmaya hazırım, gerisi artık Allah’ın taktiri” diye paylaştı.
Diğer dini dersleri okulun başka genç hocası Ahmed Bozov, Türkçeyi ise 9.sınıfta 1, daha yukarı ki sınıflarda 2’şer saat olarak Nurcan Afkat veriyor. Ali Halil yedi yıldır okulda matematik ve bilişim dersini veriyor. O da bu okulda öğretmen olmaktan çok memnun olduğunu belirtti.
18 yaşındaki Aydın Mehmed bu yıl 9. sınıfı bitiriyor. O, bu okula Mestanlı’ya bağlı Çayka köyünden gelmiş. Delikanlı, “Ben bir Müslüman olarak Kuranı Kerimi, dolayısıyla İslam dinini öğrenmeye çok meraklıyım. O yüzden bu okulda okumayı seçtim. Elhamdülillah, bu okulda gördüğüm eğitimden dolayı kendimi mutlu hissediyorum. Okumayı çok seviyorum. Buradan imam olarak mezun olacağım, fakat ben bir de öğretmen olmak istiyorum, onun için eğitimime bir pedagoji bölümünde devam edeceğim” diye paylaştı. Genç İslam sevdalısı, Kırcaali Haber gazetesi aracılığıyla yeni yetişenlere şöyle seslendi: “Onlar bir Müslüman olduklarını hatırlasınlar ve okumak için bu okula gelsinler. Bazı insanlar, “Ne yapacaksın İmam Hatip Lisesine gidip de, sanki imam mı olacaksın ”diyorlar. Ben şunu söylemek isterim ki, bu okulda okumakla sadece imam olunmuyor. Çünkü liseyi bitirenler, istedikleri meslek için çeşitli üniversitelerde eğitim görebilirler. Yani Mestanlı İlahiyat Lisesinden mezun olanın illaki imam olacak diye bir durum söz konusu değil. Sekizinci sınıfı bitiren Müslüman çocukların çevrelerinden etkilenip böyle değerli bir okuldan vazgeçmeleri çok üzücü bir olay. Çünkü Bulgaristan’da bu gibi okullardan ne kadar çok başarılı genç Müslümanlar mezun olursa, o kadar dini önderlerimiz çoğalır ve onlar dini haklarımızı daha iyi savunurlar.”
Resmiye MÜMÜN