Bulgaristan‘ın güneybatısındaki Pazarcık kentinde, “ideolojik propaganda yapma, İslam Vakfı’na üye olma ve dine dayalı nefret yayma” suçlamasıyla yargılanan 13 Müslüman din adamına ceza verildi.
Pazarcık İl Mahkemesinde görülen davanın bugünkü duruşmasında, hakim İveta Pırpulova, cezaları açıkladı.
Pırpulova, Pazarcık Roman semti dini lideri Ahmed Musa Ahmed’in, “dini temelli nefret yaymak, yasa dışı İslami örgüte üyelik ve devlet aleyhinde propaganda yapmaktan” bir yıl hapis ve 2500 avro para cezasına çarptırıldığını açıkladı. Musa Ahmed’in daha önce çarptırıldığı tecilli hapis cezası nedeniyle 3 yıl cezaevinde kalacağı belirtildi.
Sanıklardan, “İslam Vakfı Bulgaristan örgütü lideri” olduğu iddia edilen Sırnitza köyü imamı Said Mutlu ile Pazarcık Bölge Müftüsü Abdullah Salih birer yıl hapis ve 1500’er avro para cezasına çarptırıldı. Haklarında denetimli serbestlik kararı verilen Mutlu ve Salih, bir yıl boyunca başka bir suç işlemeleri durumunda 3’er yıl hapis yatacak.
Mahkeme ayrıca Said Mutlu’nun evinde yapılan arama sonucu bulunan 5795 avro, 3000 leva (1500 avro), 5 bin dolar, 597 Suudi riyali ve üç adet bilgisayara el konulmasına karar verdi.
Davada sanık olan diğer 10 din adamına ise “İslam Vakfı örgütüne üyelikten” 2500’er avro para cezası verildi.
Avukatların, kararlara itiraz edeceği, sonuç alınamazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurulabileceği belirtildi.
Bulgaristan‘ın güneybatısında görev yapan Müslüman din adamları, 2010 yılında Devlet Milli Güvenlik Ajansı’nın (DANS) düzenlediği operasyon sırasında gözaltına alınmış, evlerinde yapılan aramalarda çeşitli materyallere el konulmuştu.
“Antidemokratik ideolojik propaganda yapmak, yasa dışı İslam Vakfı‘na üye olmak ve dini temele dayalı nefret yaymak” iddialarıyla açılan dava Eylül 2012’de başlamış, ilk duruşmalar sırasında ırkçı ve aşırı milliyetçi Bulgar örgüt ve çevreleri protesto gösterileri düzenlemişti.
Sanıklar, davanın başında Suudi Arabistan ve başka Arap ülkelerinde gördükleri dini eğitim sonrasında, İslam Vakfı örgütünün Bulgaristan‘daki koluna katılarak, Selefilik-Vahabilik propagandası yapmakla suçlanmıştı.
BULGARİSTAN BAŞMÜFTÜLÜĞÜNÜN GÖRÜŞÜ
Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü, 13 din adamı ile ilgili davanın gerekçelerini defalarca eleştirmiş, böyle bir davanın ülkede gerginliğe neden olduğuna vurgu yapmıştı.
Pazarcık İl Mahkemesinin bugünkü kararının açıklanması üzerine Başmüftülük yetkilileri AA’ya yaptıkları açıklamada, davanın toplumda yapay sorun yarattığını bir kez daha belirttiler.
Yetkililer, mahkemenin aldığı kararları tartışmadıklarını, adaletin bağımsızlığına saygı duyduklarını ifade ederek, Bulgaristan toplumunun, davanın yarattığı soruna ihtiyaç duymadığını kaydettiler.
AA