Osmanlı Mirası İki Cami, Restorasyon Bekliyor

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Şumnu ve Rusçuk kentlerinde yaşayan Müslümanlar, şehirlerindeki Osmanlı’dan kalma birer cami için Türk makamlarınca hazırlanan projelerin kısa sürede uygulanmasını ve bu ibadethanelerin eski ihtişamına kavuşturulmasını istiyor.

Şumnu’da 1744 yılında inşa edilen ve halk arasında “Tombul Cami” olarak bilinen Şerif Halil Paşa Camisi ile Rusçuk’ta 1867’de yaptırılan Seyyid Mirza Paşa Camisi’nin iç ve dış bölümleri zamanla yıprandı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından klasik Osmanlı mimarisini yansıtan bu iki ibadethane için restorasyon projeleri hazırlandı.

İbadete açık olan Şerif Halil Paşa Camisi’nin iç ve dış bölümlerine yaklaşık 8 yıl önce onarım için iskeleler konulsa da bazı nedenlerle restorasyona başlanamadı. Cemaatin, iskeleler yüzünden ibadet ederken zorlandığı caminin yanında medrese, kütüphane ve mektep yer alıyor.

Seyyid Mirza Paşa Camisi ise hemen yanındaki yolun altından geçen şu şebekesindeki patlama nedeniyle ciddi hasar gördü. Duvarlarında çatlama meydana gelen, sıvaları ve işlemeleri büyük ölçüde dökülen cami, yıkılma tehlikesine karşı ibadete kapatıldı.

– Rusçuk’taki İmam Hatip Lisesinin öğrenci sayısı artırılacak.

Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Hacı, iki camiyle ilgili onarım çalışmalarına TİKA tarafından kısa sürede başlanacağını söyledi.

Türkiye ile Bulgaristan makamları arasında yapılan anlaşma gereği iki ülkenin, bölgelerindeki tarihi 5’er eseri restore edeceğini belirten Hacı, “Şerif Halil Paşa Camisi ve Seyyid Mirza Paşa Camisi ile ilgili çalışmalar son aşamada. Küçük pürüzlerin giderilmesinin ardından iki cami de TİKA tarafından restore edilerek eski ihtişamına kavuşturulacak” dedi.

Rusçuk Müftüsü Aziz Azizov ise Seyyid Mirza Paşa Camisi’nin vakit geçirilmeden restore edilmesi gerektiğini anlattı.

Cemaatin, namazlarını Müftülüğün yanındaki camide kıldığını dile getiren Aziz, şöyle konuştu:

“Seyyid Mirza Paşa Camisi, tarihi bir yapı. Burada cemaatimiz daha rahat ibadet ediyordu. Cami bahçesinde İmam Hatip Lisesi var ancak yeterli öğrenci sayısına ulaşamadık. Okulda yatılı olarak 50 öğrenci, dini eğitim alıyor. Daha önce bu okulda 150-200 öğrenci vardı. Bu sayının artırılması için köylerdeki imamlara haber gönderdik. Onlar, imam hatip eğitimi görmek isteyen gençleri belirleyecek. Biz de okula bu öğrenciler arasından seçme yapacağız ancak buradaki aileler gelecek kaygısı nedeniyle çocuklarını bu okula göndermek istemiyor.”

Kırcaali Haber


İçeriği Paylaş