Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da çalışan yabancı medya temsilcileri ile bir araya gelenCumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Bulgaristan – Türkiye ilişkilerinin bölgede örnek teşkil ettiğini söyledi.
Ankara ve İstanbul’a 28–29 Kasım’da yaptığı resmi ziyareti ile ilgili izlenimlerini anlatan Plevneliev, AA muhabirinin sorusunu yanıtlarken, “Bölgede Türkiye ile aramızda ciddi olarak nitelendirilebilecek hiç bir sorunumuz olmadığını kesinlikle söyleyebilirim. Ülkelerimizin arasında işbirliği ve ortak girişimler konusunda son derece ciddi projeler geliştirilmektedir” dedi.
Bulgaristan ve Türkiye arasındaki diyaloğun yoğun olduğunu ifade eden Plevneliev, son dönemde gerçekleştirilen en üst düzeydeki karşılıklı ziyaretlerin “bu diyaloğun güçlü örneği olduğunun” altını çizdi.
Plevneliev, “Türkiye’de yaptığım görüşmelerde, siyasi diyaloğumuzun ulaştığı düzeye, ikili ticaret ve işbirliğimizi de yükseltmek istediğimizi söyledik” diye konuştu.
Bundan 10 yıl önce ticaret hacmi bir milyar dolar iken, 2012 yılında 4 milyar dolara ulaştığını ancak hedeflenen rakamın 10 milyar dolar olduğunu ifade eden Plevneliev, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’den Bulgaristan’a gelen yeni bir yatırım dalgasını görüyoruz. Bizim için bu gelişmeler oldukça memnuniyet verici. Türkcell ve Türk Telekom’un ilgileri var. Yine Türk yatırımıyla 5 yıldızlı bir otel kurulacak. Tüm bunlar önümüzde geniş perspektiflerin olduğunu gösteren çok güçlü kanıtlardır.”
Kültür ve turizm alanında da ikili ilişkilere ivme vermek istediklerini belirten Plevneliev, Türkiye veBulgaristan’ın ortak turistik paketler oluşturup hizmet etmek niyetinde olduklarını söyledi.
-Çin-Avrupa bağlantısı-
Cumhurbaşkanı Plevneliev, Bakü’den yola çıkarak, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden geçecek hızlı tren projesinin 2016 yılında Türkiye–Bulgaristan sınırına dayanacağını, Bulgaristan’ın da bu güzergahıAvrupa’ya uzatmaya kararlı olduğunu kaydetti.
Çin ile Avrupa arasında bağlantı sağlayacak bu güzergahın Şanghay’dan Londra’ya kadar uzanacağına vurgu yapan Plevneliev, şöyle konuştu:
“Biz daha şimdiden (Bulgaristan–Türkiye sınırına yakın) Svilengrad–Filibe bağlantısını kurmaya çalışıyoruz. Bu güzel gelişmeleri destekliyor ve mutlu oluyoruz. Birkaç yıla kadar Bulgaristan bölgeye daha sıkı bağlanacak. Güçlenecek bu bağ ise sadece Türkiye ile değil, diğer ülkelere doğru uzanacak otoyollar, köprüler ve hızlı trenlerle sağlanacak.”
Türkiye ziyareti ile soruları da yanıtlayan Plevneliev, “Gördüğüm sıcak misafirperverlik için gerçekten teşekkür borçluyum” dedi.
İki ülke arasındaki güven ve işbirlik köprülerinden birinin Türk kökenli Bulgaristan vatandaşları veTürkiye’deki Bulgaristan göçmenleri olduğunu söyleyen Plevneliev, İstanbul ve Ankara’da göçmenlerle bir araya gelmekten çok memnun olduğunu bildirdi.
-Hoşgörü Müzesi-
Bulgaristan’da yakın bir gelecekte Hoşgörü Müzesi’nin kurulacağını bildiren Plevneliev, bu müzenin bir bölümünde 70 yıl önce Nazi işgali sırasında Bulgaristan’daki tüm Yahudilerin kurtarılmasına yer verileceğini ve açılışına İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in davet edileceğini belirtti.
Müzede Bulgaristan’ı 1989 yılına dek yöneten totaliter komünist rejiminin baskılarını anlatan ayrı bir bölüm kurulacağını açıklayan Plevneliev, şunları söyledi:
“Komünist rejim o dönemde 300 bini aşkın Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı göçe zorladı, ülkeden kovdu. Bizden sonra gelecek nesillere bu tarihi gerçekleri gösterip böyle bir miras bırakmak istiyoruz.”
AA