Ramazan ayı boyunca, Makedon vatandaşları etnik veya dini kökenlerinden bağımsız olarak birbirleriyle dayanışma sergiliyor.
İslam’a inananlar Ramazan’ın oruç tutma, dua etme ve dayanışma ve şefkat gösterme zamanı olduğunu söylemekle birlikte, kutsal ayın, zenginlerin ekonomik açıdan dezavantajlı kesime çeşitli yollarla yardım ettiği insani boyutunun da altını çiziyor.
İnsani yardım örgütleri, 7 Ağustos Çarşamba günü başlayan bayramdan önce, ihtiyacı olan aile ve bireylerin yanı sıra çok sayıda engelliye gıda, giysi ve ayakkabı içeren koliler dağıttı.
İşadamı ve Ohrid belediye meclisi danışmanı Kujtim Useini SETimes‘a yaptığı açıklamada, “İş adamları ve özel şirketlerin yaptığı gibi, belediye de bize yardım ediyor. Un, tuz ve şeker paketleri dağıtacağız.” dedi.
Useini, aç olan herkesin davetli olduğu geleneksel ücretsiz iftar yemeğinin düzenlenmesine yardım eden çok sayıda gönüllüden biri.
Ohrid bölgesindeki Müslümanların çoğunluğu Arnavutlar ve Türklerden ve biraz da Romanlar ve Mısırlılardan oluşmasına karşın, iftarlara Makedonlar da davetli.
Useini, “Ben çok ırklı bir toplumdan geliyorum ve Ramazan Bayramı gibi Müslüman bayramları ve Noel ve Paskalya gibi Hıristiyan bayramları benzeri bütün bayramlarda hep yardım ederim.” dedi.
Useini bununla birlikte, inananların Ohrid’de yaşayan bütün milliyetlerden grupların sahne alacağı bir konser düzenlemeyi planladığını da belirtti.
Struga yakınlarında yer alan ve Müslüman etnik Makedonların yanı sıra Arnavut ve Türklerin de yaşadığı Podgorci ve Labunishta köylerindeki inananlar, 3 binden fazla kişiye verilen iftar yemeği sonrasında bir Kur’an gecesi düzenlediler.
Üsküplü işadamı Kiril Trajkov SETimes‘a verdiği demeçte, “Ramazan boyunca, Makedon olmama rağmen, bu dönemde kendisini mutlu hissetmeye ihtiyacı olan Roman kökenli işsiz arkadaşlarıma yiyecek veriyorum.” şeklinde konuştu.
İyilik Buğdayı adlı insani yardım örgütünün başkanı olan Rufat Sherifi’ye göre, Ramazan ayı boyunca inananlar, başkalarına yardım etme amaçlı çeşitli faaliyetlerde bulunarak muhtaç olanlara mümkün olduğu kadar yakın olmaya çalışıyor.
SETimes‘a konuşan Sherifi şunları söyledi: “Ramazan, inananların birbirleriyle mümkün olduğu kadar insani ve dayanışma içinde olmasını ister. Bir insan bu ay insani davranmazsa, bu bayramın anlamını anlamamış demektir.”
İyilik Buğdayı sadece Üsküp’te yaklaşık 1.000 adet yardım kolisi ve Makedonya’nın çeşitli illerinde de 2 binden fazla mini koli dağıttı.
Sherifi, bu yardımların, dini veya etnik kökenine bakılmaksızın yıl boyunca insanlara sağlandığını belirtti.
El Hilal insani yardım örgütü de muhtaç ailelere 1.000 adet insani yardım paketi dağıttı.
El Hilal’in Başkanı Bedzehudin Shelapi konuyla ilgili olarak SETimes‘a yaptığı açıklamada, “Arnavut ve Türk diasporasının yanı sıra batı ülkelerinde çalışan insanlarımız, insani yardım paketleri vasıtasıyla sağladığımız yardımlara destek verdiler.” dedi.
Shelapi, El Hilal’in Ramazan ayı boyunca Üsküp’te her gece 250 kişiye ücretsiz akşam yemeği verdiğini söyledi.
Shelapi şöyle devam etti: “11 yıldır mutfağımız var. Bu mutfak yiyecek bulamayanlar için ve bu yüzden de yiyeceğimizi paylaşıyoruz, ki onlar da kutsal ayın ruhunu gerçek anlamıyla hissedebilsin.”
İslam örgütleri Ramazan ayının yanı sıra yıl boyunca, sergi ve konserler gibi eğitim ve kültür faaliyetlerine de yardım ediyor.
Shelapi, “Yıl boyunca, yoksul ailelerden gelen öğrencilere sekiz aylık burs vermek gibi 10 adet programlı faaliyet gerçekleştirdik.” dedi.
İslam inancının beş temel direğinden birisi, varlıklı insanların mal varlıklarının yüzde 2,5’ini zekat olarak yoksullara dağıtmasını öngörüyor.
SETimes.com