Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sadettin Hülagü Balkan Evi’ne gerçekleştirdiği ziyarette Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından hazırlanan Balkan Enstitüsü projesine destek sözü verdi
KOÜ Rektörü Sadettin Hülagü Seka Park’da bulunan Balkan Evi’ni ziyaret etti. Balkanlı öğrencilerle bir araya geldi. Rektör Hülagü ziyaretinde Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından hazırlanan Balkan Enstitüsü projesine destek sözü verdi. Balkan Enstitüsü’nün kuruluş dosyası hazır. Dosya Rektör Sadettin Hülagü’nün onayının ardından Üniversitenin Senatosuna gidecek. Senatodan da geçmesi halinde dosya YÖK’e gönderilecek. YÖK Mayıs ayında enstitü projesini onaylayıp onaylamayacağını açıklayacak.
YOĞUN KATILIM
KOÜ Rektörü Hülagü’nün Seka Park’da bulunan Balkan Kültür Evi’ne gerçekleştirdiği ziyarete Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Dr. Bayram Çolakoğlu’nun yanı sıra Batı Trakya Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği İzmit Şube Başkanı Lütfi Bodur, Istrancalılar Dernek Başkanı Kamil Terzi, Balkan Türkleri Körfez Şubesi Başkanı Ziya Baykara, Bulgaristan Dost Partisi Kocaeli Teşkilatı Üyesi Mustafa Işık ve KOÜ’de okuyan Balkanlı öğrenciler katılım gösterdi.
ÇOLAKOĞLU: BALKAN ENSTİTÜSÜ KURULMALI
Ziyarette konuşan Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Bayram Çolakoğlu Balkan Enstitüsü kurulmasını talep ettiklerini belirterek, “ Projelerimizi yürütüyoruz. En az 3 tane her yıl proje yapıyoruz. Ağrılıklı olarak Bulgaristan bölgesine yönelik etkinlikler yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl 3 tane destek aldık Başbakanlık tarafından projelerimize. Kültür Bakanlığından bir uluslararası hıdırellez projesine destek aldık. Farklı alanlarda söyleşiler yaptık. Burayı etkin bir şekilde kullanmaya gayret ediyoruz. Gençlerle buluşalım dedik. 93 Harbinden bu yana Kocaeli’ye Balkanlardan göçler var. Adetleri bile sürdüren köylerimiz var. Batı Trakya’dan mübadele ile gelmiş çok sayıda vatandaşımız var” ifadelerini kullandı.
HÜLAGÜ: ANADOLU TOPRAKLARI ANAYURTTUR
Çolakoğlu’nun ardından konuşan KOÜ Rektörü Sadettin Hülagü, “ Bende Kafkas göçmeniyim. Anadolu toprakları anayurttur. Ananın evlatlarını sardığı gibi Anadolu insanlara bağrını açmıştır. 1996’da buraya geldim. 28 Şubat dönemini sert yaşadım. Rahmetli Erbakan hocanın hükümetinin devrilmesi bizi de bir yol ayrımına getirdi. Mücadeleler oldu. Allah bize bir daha o günleri göstermesin. Bu baskıdan dolayı birçok insanı işlerinden uzaklaştırdılar. O dönemlerde yaşananlar FETÖ örgütlerinin filizlenmesine sebep oldu. En büyük günahlarından birisi budur. Bu yıldırma hareketi okumuş insan istemiyordu. Bir dayatma vardı” ifadelerini kullandı.
“SANAYİMİZİN GELİŞMESİNİ İSTEMEDİLER”
Anadolu insanların da kadim bir gelenek kültürü vardır diyen Rektör Hülagü, “ Orada hem Müslümanlığı hem de Türklüğün sıcaklığını hissedersiniz. Bu toprakların kıymetini bilmemiz lazım. Bu toprakların bereketi var. O yüzden buraya gelen her öğrenci başımızın üstüdür. Hedefimiz 5 bin yabancı uyruklu öğrenciyi okulumuzda ağırlamaktır. Üniversite kent sanayi işbirlikleri çok değerli. Artık kendi füzemizi yapıyoruz. Türkiye1940’lı yıllarda ilk tankını, 1930’larda ilk uçağını yaptı. Ama dış güçler bunu engellemek için ellerinden geleni yaptılar. Bizim sanayimizin gelişmesini istemediler” dedi.