Sırp yetkililer 2020 yılını ülkenin AB üyeliği için son tarih olarak belirledi fakat bu yol boyunca reform finansmanı ve Kosova sorunu gibi bazı zorluklar çıkabileceği, yetkililer ve uzmanlar tarafından ifade edildi.
Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic, Ekim ayı sonlarında “Sırbistan olarak amacımızın 2020’de AB üyeliği olduğu gerçeğini gizlemiyoruz ve bu işi başaracağız” açıklamasını yaptı.
Avrupa ve entegrasyon ile ilgili konuları işleyen EurActiv internet portalından Maja Poznatov, SETimes‘a konuşarak hükümetin iddialı bir plana giriştiğini vurguladı.
Poznatov, “Belirlenen son tarih oldukça gerçekçi. AB ile müzakereler Hırvatistan’ın altı ila yedi yılını aldı. Ancak Sırbistan, müzakereler sırasında öne sürülecek olan temel bir siyasi konunun yani Kosova sorununun baskısı altında” dedi.
AB, Belgrad ile Priştine’nin ilişkilerini geliştirecek şekilde görüşmelere devam etmesini istiyor. Bu her iki ülke için de AB’ye giden yolda en önemli siyasi şart.
AB ile yürütülen görüşmeler süresince aday ülkeler, reform yapılması gereken alanları kapsayan 35 faslın müzakeresini yapıyor. Sırbistan’ın üyelik sürecinde açılacak ilk fasılların yargıyla ve insan haklarıyla ilgili olması bekleniyor.
Sırbistan ile AB arasındaki müzakerelerin başlaması, Belgrad’ın, Sırbistan’ın kuzey Kosova’daki paralel kurumları lağvetmesi ve Sırbistan belediyeler birliğini kurması dahil bütün şartları sağlaması halinde Ocak ayı kadar yakın bir zamanda başlayabilir.
Son günlerde CNN ile yaptığı bir mülakatta Maliye Bakanı Lazar Krstic, 2020 yılı itibarıyla AB üyeliğinin mümkün olduğunu çünkü son bir yılda ülkenin oldukça fazla ilerleme kaydettiğini belirtti.
Krstic, “2020 itibarıyla AB üyeliği için pek çok adım attık. En önemlisi, yolsuzlukla mücadele, komşu ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesi ve ülkedeki mali ve ekonomik durumun güçlendirilmesi” şeklinde konuştu.
Poznatov, Sırbistan’ın AB ile müzakereler için iyi eğitilmiş insanlarının olduğunu fakat kabul edilmesi ve yürürlüğe konulması gereken çok sayıda yasa olduğunu belirtti.
“Bunun yanısıra AB içinde meydana gelen olaylar da bir yana bırakılmamalı çünkü mevcut öncelikleri yeni üyelerin alınmasından çok ekonomi oldu” görüşünü savundu.
Brüksel’in ihtiyaç duyduğu reformların bedeli konusunun bir engel oluşturacağı yetkililer tarafından öne sürüldü.
Avrupa Entegrasyonu Bakanı Branko Ruzic, 30 Ekim’de “AB tam üyeliği yolumuzdaki en büyük zorluğun bütçe, yani kendimiz için yaptığımız toplumsal reformları hayata geçirmeye yönelik finansal kapasite olacağını düşünüyorum” açıklamasını yaptı.
Belgrad’ın ne kadar paraya ihtiyacı olduğu hususunda hiçbir özel tahmin yok fakat milyarlarca Euro’yu bulması öngörülüyor. Reformlar için harcanacak para Sırbistan bütçesinden, uluslararası finans kuruluşlarının kredilerinden, ikili anlaşmalardan ve AB katılım öncesi fonlarından sağlanacak.
Hükümetin Avrupa Bütünleşmesi Dairesi Müdür Vekili Ognjen Miric, SETimes‘a verdiği beyanatta 2020 yılı itibarıyla çevrenin korunması alanında Avrupa standartlarıyla uyumlu hale gelinmesinin Sırbistan’a 10 milyar Euro’ya mal olacağının altını çizdi.
KAYNAK: SETimes