Sivil toplum örgütlerinin Bulgaristan’daki sivil toplumun gelişmesine katkısı

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Sivil toplumun iki çok önemli rolü var. Bunlar, siyasi kararlar alma ve vatandaşların çıkar ve haklarını savunma süreçlerine aktif gözlemci ve katılımcı rolleridir. Ancak sivil toplum örgütleri, toplumun belli ihtiyaçlarına karşılık vermeyi ve ciddi sorunların olumlu çözümlenmesini etkilemeyi başaramıyor. Bu, sivil toplum örgütlerinin karar alma ve politika oluşturma süreçlerinde başarılı olmalarını zedeliyor.

Bulgaristan Radyosu’na konuşan Modern Politika Enstitüsü Kurucusu Borislav Tsekov, ülkemizdeki sivil toplum örgütlerinin eleştirilebildiğini belirterek şunları söyledi: “Aktif bir şekilde çalışan birçok sivil toplum örgütü var. Bazıları o kadar aktif değildir. Sivil toplum örgütleri sektörünün en büyük sorunu, örgütlerin sabit ve bağımsız olmamasıdır. Daha uzun zaman varlığını sürdüren sivil toplum örgütleri belli donörlerine bağlıdır. Son zamanlarda Avrupa fonları, finansman için yeni bir imkan oluşturuyor. Ancak bunlarda başvuruda ve hesaplarda çok çaba sarfedilmelidir. Sadece mali açıdan desteklenmiş projelere ilgi duyan sivil toplum örgütleri göz önüne alınmamalı. Bazıları toplumun iyiliği için çalışıyor. Son üç yılda Modern Politika Enstitüsü, uzmanlar ekibiyle piyasada ün kazandı. Eğer finanse edilmiş projeler varsa iyi eğer yoksa dava önemlidir”.

Sivil toplum örgütlerinin kamu politikalarının yürütülmesindeki zorluklar, sivil topluma ivme kazandırıyor. Bulgaristan’da sivil toplumun etkisi çabalarına daha sık rastlanmaya başlandı. Çeşitli forumların oluşturulması için internet ortamının kullanımı, sivil toplumun aktivitesinin güçlü bir mekanizması haline geldi. Çeşitli koalisyon ve platformların, sabit olmasa da güçlü toplumsal konumu var ve onlar, belli bir dava için çabalarını birleştirmeyi başarıyor.

Bulgaristan’daki sivil toplum örgütleri sektörünün ilerleme kaydettiği alanları yorumlayarak Borislav Tsekov şunları söyledi: “Bunlar, eneglli insanlar teşkilatları, ekonomik ve toplumsal hayatın çeşitli alanlarını gözlemleyen ve analize eden kuruluşlardır. Sosyal yardımlaşma ve eşit durumda olmayan gruplarla alakalı sivil toplum sektörü iyi gelişmiştir. Tüketici haklarının korunmasındaki aktivite sınırlıdır bence. Bu konuda gönüllüleri olan ve belli alanlarda bulunan sivil toplum örgütleri kuruluşları gereklidir. Uzmanlar sadece bir ofiste durmamalı, bir dava için destek sağlamalı.”

Modern Politika Enstitüsü, 2009 yılında kurulmasından bu yana ülkemizdeki tek izleme raporlarını yayınlıyor. Bu raporlarda 41. Halk Meclisi’nin çalışmaları ve parlamenter yönetimi vatandaşlar hakları açısından analize ediliyor. Çalışmaları için Modern Politika Enstitüsü, “Avrupa Araştırma Merkezi 2012” ödülüne layık görüldü. Ödül, İngiltere’deki “Prospect Magazine” siyasi dergisinin himayesi altında düzenlenen prestijli bir yarışma çerçevesinde alındı. Bu, böyle bir ödül alan ilk Doğu Avrupalı teşkilat.

Modern Politika Enstitüsü’nün ekibi artık 15 dava konusunda fikrini yürüttü. Bulgaristan Radyosu’na demeç veren Modern Politika Enstitüsü Kurucusu Borislav Tsekov, şunları söyledi: “Bu görüşlerimizin büyük bir bölümü, mahkemenin kararlarında görüyoruz. Bu yüzden vatandaşların anayasa adaletine katılmasını genelleştiren bir bilimsel dergiyi geliştirmeyi planlıyoruz. Sadece Modern Politika Enstitüsü’nün değil diğer teşkilatların konumlarını da dahil edeceğiz. Bu, gelecek sene hayata geçireceğimizi umduğumuz bir bilim projesidir. Bulgaristan Anayasa Mahkemesi’nin uygulamalarının analize edildiği güzel bir derleme kitabının oluşmasını umuyoruz.”

Türkçesi: Rayna İvanova

http://bnr.bg


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.