Başkent Sofya’da 1 Temmuz gününden itibaren ‘Mutluluk günleri’ festivali düzenlenecek. Festivalin girişimcisi ‘Credo Bonum’ vakfı. Jonathan Harris’in ‘Bhutan’ın balonları: son Himalaya krallığında mutluluğun portresi’ adında fotoğraf sergisi festivale strat verdi. Programda konferanslar, sergiler, sinemalar, seminerler öngörülüyor. Tümü mutluluğa adanmış, mutluluğun değişik anlam ve ifadelerini araştırmaktadır. Proje organizatörü Simeon Vasilev ‘Bhutan balonları’ başlıklı sergiyi anlatırken, 117 renkli balon üzerine mutluluk hayallerinin yazıldığını ve hepsinden bir mutluluk duası oluştuğunu söylüyor ve şunları ekliyor:
‘Sofya’da mutluluk günlerinin düzenlenmesi fikri bundan bir yıl önce doğdu.Avrupa’nın bu kıyısında ilk kez düzenleniyor. Oskar ödülüne aday olan rejisör Roko Beliç’in ‘Happy’ filminin gösterimi olacak. ‘Mutluluk perspektifleri ‘ başlıklı bir günlük seminer etkinliğin doruğunu oluşturacak. Seminer ‘Az.Kliment Ohrşidski’ üniversitesinde örgütlenecek. Bilim adamları, araştırmacılar, yazarlar, psikologlar mutluluğa giden yollarda kilitler konusunda konuşacak’.
Bizi mutlu eden nedir? En mutlu hatıranız nedir? En sevdiğiniz fıkra hangisi? 1 ila 10 arasında mutluluk notunuz ne kadar? Dilemek istediğiniz şey var mı? İşte bunları soruyor Jonathan Harris Bhutan vatandaşlarına. Bhutan ise yurt içi hasılasını brüt mutluluk olarak ölçen dünyada tek ülkedir. Bu göstergeye bakarsak bizde durum nedir? Ülkemiz binlerce kilometer uzak bu Himalaya devletinden. Bir tek benzerlik var o da bizde de Butan adında küçük bir köyün bulunması. Benzerlikler burada bitiyor. Çünkü BM’in benzer araştırmasına göre halkımız en mutsuz ilk on halk arasında yer alıyor. Simeon Vasilev bu sorunun cevapları araştırılacağını söylüyor ve şöyle devam ediyor:
‘ Bir çok kez ‘Mutluluk günlerinin’ olumlu sosyal değişiklikler yolunda bulaşıcı bir harekete dönüşmesini istediğimizi bildirdik. İnanıyoruz ki mutluluk gizlenmemeli açığa vurulmalıdır. Ve göstemek ile mutluluk başka insanlara ulaşıyor .Mutlu insanlar ise kişisel hayatlarında olduğu gibi mesleksel hayatlarında da daha başarılı oluyor. Mutluluğun ne olduğunu, neden mutlu olduklarını iyi biliyorlar ve onun peşinde koşuyorlar.’
Türkçesi: Müjgan Baharova