Sokakların yeniden adlandırılması Makedonya ve bölgede sorun oluyor

Balkanlardan Haberler Haberler
İçeriği Paylaş

Bazı belediyeler, ulusal veya etnik kahramanların anısına caddeler, meydanlar, okullar ve köprülerin adlarını değiştirse de, öneriler bazen tartışmalara yol açıyor.

Makedonya’nın Yerel İdari Müfettiş Heyeti, Gostivar Belediye Başkanı’nın kamusal alanlara, 2. Dünya Savaşı’nda yerel nüfusa yönelik katliamlar yapan Nazi işbirlikçisi Dzemail Hasani (Dzemo Hasa) de dahil olmak üzere bazı tartışmalı şahısların ismini verme çabasını reddetti.

Tartışma, Makedonya genelinde yaşanan ve en büyük iki Arnavut partisinin yüzlerce caddeye etnik Arnavut kahramanların adlarının verilmesini önerdiği daha büyük bir çaba kapsamında yer alıyor.

Müfettiş Heyeti’nin Direktörü Vanco Sehtanski SETimes‘a verdiği demeçte, Belediye Başkanı Rufi Osmani ve kentteki Arnavut nüfusunun çabalarının anayasa ve yasal reformlara aykırı olduğunu söylüyor.

Makedonya parlamentosunun öneriyi gözden geçirmesi bekleniyor. Gostivar sokakları, bir önerinin kabul edilebilmesi için bir etnik azınlığın çoğunluk oyunu gerekli kılan Badenter kuralı uygulanarak yeniden adlandırılabilir.

Sehtanski, “Badenter kuralına uyulmayan her yerde, kararı geçersiz ilan edip yasal açıdan uygulanamaz hale getiriyoruz.” diyor.

Gostivar Belediye Meclisi Başkanı Fadilj Zendeli, “Mevcut sokak adlarıyla, kasabadaki etnik yapıdan kaynaklanan gerçek durum arasında uyumsuzluk var. Yeniden adlandırmanın ertelenmesi daha fazla tolere edilemez.” diyor.

Cadde ve önemli noktaları yeniden adlandırma çabalarına Demokratik Bütünleşme Birliği (DUI) ve Arnavut Demokrat Partisi (DPA) öncülük ediyor. Üsküp’te yaklaşık 50 caddenin adı değiştirilirken, yazar İsmail Kadare ve eski Arnavutluk Başbakanı Hasan Priştina onurlandırılacak isimler arasında yer alıyor.

Strugalı yetkililer de caddelere Arnavut kahramanların adlarını vermeyi planlıyor. Belediye Başkanı Ramiz Merko, “Ortak bir anlaşma sağlayamazsak, caddeler, meydanlar ve köprülere önce numara verilecek, daha sonra uzlaşma sağlanınca bunların adlarını değiştireceğiz.” diyor.

Ancak bazıları, yeniden adlandırmanın ancak etnik gerginlikleri kızıştırmaya yarayacağını söyleyerek fikre karşı çıkıyor.

Gostivar’da yaşayan 67 yaşındaki emekli Velko Stefanovski SETimes‘a verdiği demeçte, “Anti-faşist bir savaşçının adını taşıyan bir caddenin ismini, burada yaşayan bütün etnik grupların kanlarından dereler akıtan bir faşistin adına değiştirmek saçma.” diyor.

Mesele, bölgede daha geniş bir tartışmaya konu oldu. Sırbistan’da devam eden bir tartışma ise, aynı şekilde Nazilerle işbirliği yapan Çetniklerin eşit muamele talepleri ve atalarının haklarının anti-faşist partizanlarla eşit olmasıyla ilgili.

Sırbistan’daki Stara Pazova kasabasının postanesi, isim değişikliği resmen onaylanmamış olsa da Ratko Mladiç’in adını taşıyan bir sokağa mektup dağıtıyor.

Sokağın adını değiştiren 53 yaşındaki Stara Pazova sakini Slavko Rudakijeviç, “Belediyenin böyle bir sokağın var olmadığını söylemesi yalan ve aptalcadır.” diyor.

Sırbistan’ın güneyinde, geçen Ocak ayında yerel hükümetin 17 sokağa UCK savaşçıları ve tarihsel Arnavutluk kişiliklerin adını vermesi sonrasında etnik gerginlik tırmandı.

Eski İnsan ve Azınlık Hakları Bakanı Milan MarkoviçSETimes‘a verdiği demeçte, “Bu tür kararlar hiçbir şeyi değiştirmez. Koordinasyon kurulu vatandaşların 1990’lara rehin kalmasına izin vermeyecektir. Yerel siyasiler mevcut sorunları kışkırtmak yerine çözmelidir.” diyor.

 SETimes.com

İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.