Bosna’daki savaş sırasında 1995 yılında Srebrenitsa’da yaşanan soykırımda öldürülenlerin defnedildiği Potoçari’deki şehitliğin üst tarafına 2011 yılında inşa edilmek istenen ancak tepkiler üzerine yapımına ara verilen Ortodoks kilisesinin…
Bosna‘daki savaş sırasında 1995 yılında Srebrenitsa’da yaşanan soykırımda öldürülenlerin defnedildiği Potoçari’deki şehitliğin üst tarafına 2011 yılında inşa edilmek istenen ancak tepkiler üzerine yapımına ara verilen Ortodoks kilisesinin inşaatına yeniden başlanması, eleştirileri de beraberinde getirdi.
Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Valentin İnzko, yazılı açıklamasında, kilise inşaatına yeniden başlanmasından dolayı endişe duyduğunu belirterek, geçmişte birçok kez Ortodoks inancına sahip kimselerin ibadet edebileceği kiliselerin yapımına yardım ettiğini ancak Srebrenitsa’daki durumun çok farklı olduğunu ve bu anlamda anlayış gerektirdiğini ifade etti.
Srebrenitsa’da birlikte ve barış içerisinde bir yaşamın sağlanması adına ülkedeki dini kurumların önemli roller üstlendiğini vurgulayan İnzko, Ortodoks kilisesinden tartışmalara yol açan yapıyı Potoçari’deki şehitlikten uzak bir yere taşımasını istedi.
İnzko, ülkedeki Ortodoks kilisesinin ancak bu şekilde dünya kamuoyuna hoşgörü, güven ve anlayışa hazır olduklarına dair açık bir mesaj verebileceğine dikkati çekerek, “Belgrad Üniversitesi Ortodoks Teoloji Fakültesi kurucularından biri olarak, Ortodoks kilisesinin gerekli kararı alacağını ve inşaatı durdurup başka bir yere nakledeceğine inanıyorum” ifadesini kullandı.
-”Bu entitede Boşnaklara yer yok”-
Srebrenitsa Belediye Başkanı Çamil Durakoviç ise daha önce kilisenin inşasını yasakladıklarını ancak ülkedeki iki entiteden bir olan Bosna Sırp Cumhuriyeti’nin Çevre Düzenleme Bakanlığı’nın, belediyenin kararını iptal ettiğini söyledi.
Gerek Sırp Ortodoks kilisesinin gerekse entitedeki diğer kurumların sadece Sırplara uygun hareket ettiğine değinen Durakoviç, “Görünen o ki bu entitede Boşnaklara yer yok” dedi.
Bu tür hareketlerin 1990′lı yıllardaki fikirlerin devamı niteliğinde olduğunu dile getiren Durakoviç, Sırp olmayan nüfusa yönelik kurumsal bir baskı yapıldığını ifade etti.
Durakoviç, Srebrenitsa’da yaşayan Boşnak nüfusun vereceği tepkiden endişe duyduğunu belirterek, çok geç olmadan uluslararası kurumların olaya müdahale etmesi gerektiğini vurguladı.
ABD’nin Saraybosna Büyükelçiliği’nden yapılan yazılı açıklamada ise kilise inşaatının yeniden başlamasından duyulan rahatsızlık dile getirildi.
Açıklamada, Srebrenitsa Belediyesi’nin kilise inşaatı için Sırp nüfusun yoğun olarak yaşadığı Duga Polya yerleşkesinde Sırp Ortodoks kilisesine yer önerdiği hatırlatılarak, “Dini özgürlüklere ve ibadet etme hakkına yönelik desteğimiz sürmektedir. Ancak bu hak, diğerlerinin yasal haklarıyla dengeli olmalıdır” ifadesini kullanıldı. – SARAYBOSNA