Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: “Bizim oradaki müftülerimizin kendi baş müftüsünü seçme yetkisine sahip olması lazım. Lozan buna amirdir, bunu gerektiriyor.”
Kanal D ve CNN Türk ortak yayınında “Başbakan ile Özel”isimli programda Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması ile ilgili bir soruya yanıt olarak Batı Trakya Türk Azınlığı’ndan ve müftü sorunundan bahsetti.
Türk Başbakan Erdoğan, Sen Sinod Meclisi üyelerinin Türk vatandaşı olmaları gerektiğinden meclisin üyesi kalmadığında Fener Rum Patriği Bartholomeos’a Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçmek üzere yurtdışından din adamları getirmeleri önerisinde bulunduklarını söyledi. Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in de Türkiye ziyareti sırasında bu konuyu dile getirdiğini söyleyen Erdoğan, Batı Trakya Türk Azınlığı’ndan bahsederek “Bizim oradaki müftülerimizin kendi baş müftüsünü seçme yetkisine sahip olması lazım. Lozan buna amirdir, bunu gerektiriyor.” dediğini söyledi.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı:“Yasalar önünde eşit hak ve sorumluluklar ilkesi Yunan devleti tarafından Trakya’daki Müslüman azınlıkla ilgili konularda kararlı bir şekilde uygulanmaktadır” (!)
30 Mart 2013 tarihinde yaptığı açıklamada Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarına cevaben Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili olarak “Yasalar önünde eşit hak ve sorumluluklar ilkesi Yunan devleti tarafından Trakya’daki Müslüman azınlıkla ilgili konularda kararlı bir şekilde uygulanmaktadır”dedi. Dışişleri Bakanlığı,mütekabiliyet konusu olmamasına karşın Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden faaliyete geçmesinin din özgürlüğüne ve insan haklarına saygının bir örneğini oluşturacağını ve iyi niyet mesajıolacağını açıkladı.
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Anavatanımızın Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Batı Trakya Türk Azınlığı’nın kendi dini liderlerini seçme ve başmüftüsü belirleme konusunda yaptığı açıklamaya Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği cevap resmi devlet tezinin tekrarından ibarettir. BatıTrakya Türk Azınlığı tüm kuruluşları ve temsilcileri ile kendi dini liderlerini seçme hakkına sahip olduğunu ve bugün Yunanistan’daki uygulamanın Lozan’a ve diğer uluslararası taahhütlere aykırı olduğunu defalarca söylemiştir. Ancak ülkemiz azınlığın tepkisini ve taleplerini hiçe sayarak bu konuda tüm sorumluluklarını kararlıbir şekilde yerine getirdiğini iddia etmektedir. Karşılıklı iyi niyet ve hoşgörüye dayalı bir diyalog mekanizması kurmak yerine Yunanistan tek taraflı ve dayatmacı azınlık politikasına devam etmektedir.”açıklamasında bulundu.