Türkiye’nin tanıtımına bol köpüklü destek… ‘40 yıl hatırı olan’ Türk kahvesi ve geleneği, Birleşmiş Milletler’in Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alındı.
TÜRK kahvesi ve geleneği, Birleşmiş Milletler’in kültürel miras listesinde… Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, mart ayında adaylık dosyası UNESCO’ya ulaştırılan “Türk kahvesi ve geleneği”, Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetler Arası Komitesi’nin 8. Toplantısı’nda Temsili Liste’ye alındı. 103 ülkeden 800 delegenin katıldığı toplantıda 31 dosya incelendi. Türk kahvesinin listeye girmesiyle UNESCO, Türk kahvesi kültürünün etrafında şekillenen gelenek ve toplumsal uygulamaların korunmasına yönelik ciddi adımlar atacak.
SIRADA ‘EBRU’ VAR
Türk kahvesi, listenin 11’inci kayıtlı mirası olarak yerini alırken “Ebru: Türk Kağıt Süsleme Sanatı” ise Türkiye’nin 2014 aday unsuru olarak listeye girmek için sıra bekliyor. Meddahlık, Mevlevi Sema Törenleri, Âşıklık Geleneği, Karagöz, Nevruz, Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Semah, Tören Keşkeği, Mesir Macunu Festivali listeye dâhil olan diğer unsurlar arasında bulunuyor.
CROWE’A ISMARLADI
KARARIN açıklanmasından duyduğu memnuniyeti twitter’dan paylaşan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, kahve tiryakisi olarak biliniyor. Bir süre önce İstanbul’da Hollywood yıldızı Russell Crowe’u ağırlayan Bakan Çelik, Oscarlı aktöre Türk kahvesi ve lokum ikram etmişti.
MAHARET BAKIR CEZVEDE
İŞTE en lezzetli Türk kahvesinin formülü: Kahvede lezzet aranıyorsa sıcak su ile hazırlamak, yumuşak su ve bakır cezve kullanmak daha iyi sonuç vermektedir. Fazla ve uzun süre köpük isteniyorsa, soğuk suyla pişirmeye başlamak, bakır cezve kullanmak ve sert su kullanmak gerekiyor. Kahvenin sıcak sudan hazırlanması halinde kıvamı daha fazla olurken köpük miktarı düşüyor.