Türkiye-Yunanistan kıta sahanlığı konusunda görüşecek

Balkanlardan Haberler Haberler Ülkemizden Haberler
İçeriği Paylaş

Başbakanlar arasında gerçekleşecek görüşmelerde çok sayıda anlaşma imzalanması bekleniyor.

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, ülkesiyle Türkiye arasında tartışmalı karasularında enerji arama çalışmaları konusundaki görüş farklılıklarını da içermesi beklenen bir dizi önemli görüşme için, gelecek hafta Ankara’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret edecek.

Samaras ve Erdoğan’ın eğitim, deniz meseleleri, sağlık ve turizm ve polisle ilgili konularda anlaşmalar imzalaması bekleniyor.

Ancak görüşmelerde öne çıkması beklenen konu, karasuları konusunda devam eden anlaşmazlıklar. Hükümetler, karasularının büyüklüğü veya ülkeleri arasındaki kıta sahanlığının sınırlanması konusunda anlaşmaya varmış değiller. Ege Denizi’nin doğusundaki çok sayıda Yunan adası, Türkiye kıyılarından sadece üç deniz mili uzaklıkta bulunuyor.

Samaras, Yunanistan’ın ülkesine ve Avrupa’ya enerji sağlamak için Ege Denizi’nde petrol ve doğal gaz rezervi arama hakkına sahip olduğunu ve ülkesinin bölgesel bir enerji merkezi haline gelmesini istediğini söyledi.

Samaras, deniz ülkelerinin deniz yatağından deniz yüzeyine ve kara-deniz sınırından 200 deniz mili (370 kilometre) açığa kadar olan mesafede özel ekonomik bölgeler oluşturmasına izin veren BM Deniz Hukuku Anlaşması’nı bütün ülkelerin imzalaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yunan Başbakanı, “Yunanistan … istediği yeri özel ekonomik bölge ilan etme hakkına sahiptir.” dedi.

Fakat Yunanistan özel ekonomik bölge ilan etmeye çalışırsa, BM anlaşmasını imzalamamış olan Türkiye buna itiraz edebilir.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türkiye’nin devlet petrol kuruluşu TPAO’ya 2007 yılından bugüne kadar çıkardığı izinler, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığının sınırları dahilinde yer almaktadır.” ifadesi yer alarak, Türkiye’nin bölgede sondaj yapmaya egemenlik hakkı olduğu belirtildi.

Merkezi Atina’da bulunan Güvenlik ve Savunma Analizi Enstitüsü enerji uzmanlarından İoannis Michaletos SETimes‘a verdiği demeçte, Samaras’ın ziyaretinin “özel ekonomik bölge konusuyla ilgili … müzakerelerin sadece başlangıcı olduğunu” söyledi.

Samaras, 2010 yılından bu yana ikinci kez toplanan üst düzey işbirliği konseyine de katılacak.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Levent Gümrükçü SETimes‘a yaptığı açıklamada, “Bu işbirliği konseyi, her iki tarafa da bir önceki konseyde sonuçlandırılmış toplam 22 ikili anlaşmadaki mevcut gidişatı değerlendirme olanağı sağlayacaktır.” dedi.

İstanbul’daki Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Dimitrios Triantaphyllou, işleri gizli yürütmenin zor olacağını söyledi.

SETimes‘a konuşan Triantaphyllou, “Uzlaşma süreci zora girdi. İkili meselelerde (kıta sahanlığı, hava sahası, Deniz Hukuku’nun yorumlanması) hiçbir şekilde çözüm üretilemiyor.” dedi.

Triantaphyllou, konsey toplantısında “her iki ülkenin kamuoyuna da ilişkiler hakkında pembe bir tablo çizilmesini ve ekonomik potansiyelin ön plana getirilmesini beklediğini … ancak temel farklılıklar giderilmeye başlanmadığı ve sivil toplum bu süreçte geçmişteki tutkusuyla yer almadığı takdirde, ilişkilerin zarar göreceğini” ileri sürdü.

 SETimes.com

İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.