Bosna’daki savaş sırasında Hırvat topçusunun ateşi sonucu yıkılan tarihi Mostar Köprüsü’nü aslına uygun olarak yeniden inşa eden, Neretva Nehri üzerindeki Konyits Köprüsü’nü onaran Türk firması ER-BU İnşaat, Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’daki 500 yıldan fazla geçmişe sahip İsa Bey İshakoviç Hamamı’nın onarım çalışmalarına başladı.
Türkiye Vakıflar Genel Müdürlüğü ve ER-BU İnşaat firması yetkililerinden oluşan heyet, Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’daki tarihi İsa Bey İshakoviç Hamamnı’nı ziyaret ederek, ülkenin önemli kültürel ve tarihi yapılarından biri olan ve 500 yılı aşkın bir geçmişe sahip yapının restorasyon çalışmalarını başlattı.
Vakıflar Genel Müdürlüğü Sanat Eserleri ve Yapı İşleri Daire Başkanı Suat Faruk Giray, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Saraybosna’nın kurucusu ünlü Osmanlı devlet adamı İsa Bey İshakoviç’in ardında çok önemli eserler bıraktığı söyledi.
Saraybosna’ya İsa Bey İshakoviç Hamamı’nın yer teslimi için geldiklerini belirten Giray, İsa Bey’in Saraybosna’nın kurucusu olduğunu, bu anlamda kendi adını taşıyan hamamın da kentin en önemli tarihi eserlerinden biri olduğunu ifade etti.
Osmanlı zamanında da tarihi eserlerle ilgili çalışmaların vakıflar eliyle yürütüldüğüne işaret eden Giray, bugün de bu anlayışın bir devamı olarak Bosna-Hersek İslam Birliği Vakıflar Müdürlüğü ve Türkiye Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında yapılan bir anlaşmayla, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün tarihi hamamı kendi öz kaynaklarıyla restore edeceğini bildirdi.
Onarım için 2011 yılında başlayan süreç kapsamında İsa Bey İshakoviç Hamamı’na dair ihalenin yapıldığını hatırlatan Giray, bugün de yer teslimiyle restorasyon çalışmalarına başlandığını belirtti. Giray, restorasyon çalışmalarını 2014 yılı sonu itibarıyla tamamlamayı planladıklarını vurguladı.
ER-BU İnşaat ve Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkililerinden oluşan heyet, yarın da Bosna-Hersek İslam Birliği Vakıflar Müdürlüğü yetkilileriyle bir araya gelerek restorasyonun detaylarını görüşecek.
-Bosna’da tarihi onarmaya devam ediyor-
Bosna-Hersek’te yaptığı onarım çalışmalarıyla dikkati çeken ER-BU İnşaat, daha önce de tarihi Mostar kentinde Neretva Nehri üzerinde 1566 yılında Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından inşa edilen, ancak Bosna’daki savaş sırasında 1993 yılında Hırvat topçusunun ateşi sonucu yıkılan Mostar Köprüsü’nü de aslına uygun olarak yeniden inşa etmişti. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), UNESCO ve Dünya Bankası’nın desteğiyle 1997 yılında başlayan çalışmalar, 2004 yılında tamamlanmış, Mostar Köprüsü görkemli bir törenle yeniden kullanıma açılmıştı.
Türk firması ayrıca, Neretva Nehri üzerindeki bir diğer köprü olan Konyits Köprüsü’nün de onarımını yapmıştı. Osmanlı padişahlarında 4. Mehmed tarafından 1682 yılında yaptırılan Konyits Köprüsü adını, o dönemde Saraybosna’dan yola çıkan atlıların burada çadır kurarak atlarını dinlendirdikleri yer olan ve “atların dinlendiği yer” anlamına gelen Konyits ifadesinden alıyor. Tarihi köprü, TİKA tarafından finanse edilen restorasyon çalışmalarının ardından 2008’de yeniden hizmete açılmıştı.
timeturk.com