Almanya’da yaşayan Türkler vasıfları ve eğitimleriyle örtüşmeyen düşük gelirli işlere koyuldukları ve hala Almanya’da yabancı olarak görüldükleri için geri dönmeye başlıyorlar.
AP’den Kirsten Grieshaber’in kaleme aldığı makale bu gelişmenin Almanya’nın geleceğini karartabileceğine parmak basıyor;
Alman Ticaret ve Sanayi Odası(DIHK) başkanı Hans Heinrich Driftman sürekli olarak Almanya’nın göçmenlerini entegre etme yöntemini değiştirmesi konusunda uyarılarda bulunuyor.
Türkler giderse, işgücü kıtlığı yaşanacak, vergi ödeyen ve emeklilik fonuna katkı yapan insan azalacak
Eğer nitelikli Türklerin ülkeden çıkışı devam ederse, 15 içinde beş milyona ulaşan bir işgücü kıtlığı oluşacağını, bunun aynı zamanda vergi ödeyen ya da ülkenin emeklilik fonuna katkıda bulunan insan sayısının da azalması anlamına geleceğini söylüyor.
‘İşgücü kıtlığı ekonomik büyümemizi yüzde bir aşağı çekiyor’
“Şu anda 400bin mühendis, zanaatçı ve vasıflı işgücü açığımız” var… ” gelecekte bu açık daha da artmış olacak… halihazırda ekonomik büyümede yüzde bir oranında bir kaybımız var ve gelecekte bu açık giderek daha da kötüleşecek”
Alman hükümetinden hamle: göçmenlerin yurt dışından edindikleri niteliklerini tanımaya hız verecek yasayı yürürlüğe koymak
Kısa bir süre önce Alman hükümeti 300bin’in üzerinde göçmenin Almanya’da sahip oldukları vasıflarını kullanmasına imkan verecek, ülke dışından edindikleri vasıflılık belgelerini tanımaya hız verecek bir yasayı yürürlüğe koymayı planladığını açıkladı.
Almanya’da yaşayan çoğu Alman vatandaşı olan Türk kökenli profesyonelin ve üniversite öğrencisinin üçte biri Türkiye’ye dönmeyi düşünüyor Dortmund’taki Futurogr Institute’e göre.
İlk kez Alman pasaportlu Türk sayısında düşüş gözleniyor
Onlarca yıllık istikrarlı büyümenin ardından, ilk kez Alman pasaportlu Türk sayısında 2008’de 2200’lük bir düşüş görülmüş. 82 milyonluk ülkede 3 milyon Türk kökenli var. Bunların 700bini Alman pasaportu taşıyor.
Alman Federal İstatistik Dairesi’nin rakamlarına göre 2009 yılında 8bin kişiden fazla bir düşüş yaşanmış Türk kökenli Alman vatandaşlarının sayısında.
Türk kökenlilerin Almanya’yı terk etmelerindeki ana gerekçe ise fırsat eşitsizliği. Aynı vasfa sahip bir Alman’a göre bir Türk’ün iş başvurusunun olumlu sonuçlanma ihtimali yüzde 14 daha az. Konstanz Üniversitesi’nin yaptığı son çalışmaya göre ayrıca küçük şirketler de ise Türk kökenlilerin bir iş görüşmesine çağrılma ihtimalleri daha da düşük, yüzde 24.
Almanya Entegrasyon ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Maria Boehmer “vasıflı işgücü kıtlığı düşünüldüğünde, ülkemiz vasıflı göçmenin getirilerini kaybetmeyi kaldıramaz” diyor.
Kaynak: Habertürk