Türkiye’de doğup büyüyen Gizem, Yaren ve Lütfiye kardeşler yıllarca sürdürdükleri mücadelenin sonucunda vatandaşlık aldı. Üç kardeşe bugün nüfus cüzdanı verilecek.
Türkiye’de doğup büyüyen ancak hiç Türkiye Cumhuriyeti kimlikleri olmayan üç kız kardeşin mücadelesi sonuç verdi. Gizem, Yaren ve Lütfiye adlı kardeşler artık devlet kayıtlarında yer alıyor. Kardeşlere kimlikleri Avcılar Nüfus Müdürlüğü’nden verilecek.
YILLARCA MÜCADELE ETTİLER
Gizem 24, Yaren 21, Lütfiye ise 18 yaşında. Üç kız kardeşin anneleri yıllar önce Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç etmesi nedeniyle hiçbir zaman nüfus cüzdanı alamadı. Kardeşlerden en büyüğü Gizem daha önce bir olayda tanık olarak gösterilmiş ancak kimliği olmadığı için saatlerce karakolda tutuldu. Üç kardeş hiçbir zaman seçimlerde oy kullanamadılar, uçağa binemediler, sigortalı çalışmadılar. Kardeşler, yıllarca kimlik için neredeyse bütün kapıları çaldı ancak bütün kapılar yüzlerine kapandı. Üç kız kardeş son olarak mahkemeye başvurdu.
Üç kız kardeş avukatları Zehra Şahin aracılığıyla Küçükçekmece 2’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde ‘Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi’ istemiyle dava açtı. 2014 yılında üç kız kardeşin annesi Gülcihan Çırakoğlu adına anneliğin tespiti davası açıldı. Anne de çocuk yaşta Bulgaristan’dan göç ettikten sonra yıllarca Türk vatandaşlığına geçememiş ve kimliksiz yaşamıştı. Bu süreçte çocukları dünyaya gelmiş ve onlar için de kimlik çıkaramamıştı. Sonrasında Gülcihan vatandaşlığa geçmesine rağmen, çocuklarının nüfus kaydını yaptıramadı. Gazete Duvar’ın konuyu kamuoyuna duyurmasının ardından üç kardeşin hikayesi Meclis gündemine taşınmıştı. Ancak aradan aylar geçmesine rağmen resmi kurumlardan bir yanıt alınamadı.
VUKATLARI ANLATIYOR: ONLAR İÇİN YENİ VE BAMBAŞKA BİR GÜN OLACAK
Mahkeme sürecini ve sonrasını avukatları Zehra Şahin anlatıyor: “Gizem, Yaren ve Lütfiye için açtığımız dava kabul edilmiş ve annelik tespit edilmiş olmasına rağmen vatandaşlığa geçmeleri ve kimliklerini alabilmeleri için bir dizi bürokratik engelle karşılaştılar. Kanunen tüm şartları yerine getirmiş olmalarına rağmen, 5 yıl beklemek zorundaydılar. Bunca zaman hiç eğitim almamış, sağlık güvencesinden yararlanmamış, sigortasız çalışmış olmaları yetmezmiş gibi 5 yıl daha beklemek zorunda olduklarını öğrenince büyük bir yıkım yaşadılar. Çocukların yaşları büyüdükçe bu şekilde yaşamaları daha da zorlaşmıştı. Hiçbir evrak alamıyor, gönderemiyorlar; şehirlerarası yolculuk yapamıyorlar, resmi hiçbir işlem gerçekleştiremiyorlar ve daha birçok şey… Hukuken her şey yapılmıştı. Bu aşamada gazeteler, haber kanalları aracılığı ile seslerini duyurdular, göçmen dernekleriyle iletişim kurdular; milletvekillerine, bakanlara ulaştılar. Tüm bu emekleri ve mücadeleleri sonucu, bugün 31 Ekim tarihinde, Cumhurbaşkanlığının kararı ile vatandaşlığa hak kazandılar. Yarın kimliklerini alacaklar. Yeni ve bambaşka bir gün olacak onlar için. Onların bu azmi benzer durumda birçok kişi için de umut olacaktır.”
‘ÇOK AĞLADIM, BAĞIRDIM, İSYAN ETTİM!’
Üç kardeş davadan sonra İl Göç İdaresi’ne başvurmuştu. Gizem bundan sonra yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Bizden bir takım evraklar istediler. Bütün evrakları tamamladık, verdik. Sürekli haber vermelerini bekledik. Biz gidip soruyorduk ama bir gelişme olmuyordu. Sonra öğrendik ki evraklarımız işleme alınmış ama 5 yıl beklememiz gerekiyormuş. Biz zaten yıllardır doğduğumuzdan beri bu zorlukla karşı karşıyayız, 5 yıl daha beklemek çok zor olacaktı. Durumumuz kamuoyuna taşındıktan sonra bizle aynı durumda olan birçok kişi de bize ulaştı. Bizimle aynı durumda olan onlarca insan varmış! Çok ağladım, bağırdım, isyan ettim! Artık iyice umudu kesildi. Yine de göç idaresine gidip soruyordum. En son bugün gittik ve vatandaşlığa geçtiğimize dair evraklarımızı verdiler. Çok zor oldu ama pes etmedik, yardım eden, dayanışma gösteren herkese teşekkür ederiz.”
Üç kız kardeşin bugün İstanbul Avcılar Nüfus Müdürlüğü’nden kimliklerini almaları bekleniyor. İstanbul Valiliği İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü kardeşlere kimliklerini almaları için ‘Onay duyuru belgesi’ verdi. Verilen belgeye üç kardeş İstanbul iline kayıtlı ve annelik soyadlarını aldı.
Kaynak: Duvar Gazetesi Hacı Bişkin hbiskin@gazeteduvar.com.tr