Ünlü şair Recep Küpçü’nün 35. ölüm yıldönümü Burgas’da yapılan kültürel etkinlikle anıldı. Kendisinin adını taşıyan şehirdeki Türk Kültür Merkezi’nin organize ettiği geceye, şairin eşi Cemile, oğlu Erdinç ve onun eşi Emel de iştirak etti.
Küpçü’nün yakın arkadaşı olan Bulgar yazarı Nedyalko Yordanov, dostu hakkında görüşlerini paylaştı. Onunla ilgili hatıralarını anlatan Yordanov, Küpçü’yü neşeli bir kişi tanıdığını ifade etti.
Etnik sorunlarının Küpçü için hiç bir zaman gündemde olmadığını belirten Yordanov, “Biz Receple kardeş gibi idik. O bizim neşe kaynağımızdı. Konuşmalarından hikmet damlaları seziliyordu. O iliklerine kadar şairdi. Düşüncesi ve yazıları eski filizoflarınkine benziyordu. “ ifadelerini kullandı.
Türk Kültür Merkezi Başkanı Mücella Bilal, multikültürel diyaloğun kendileri için birlikteliği ve anlaşmayala hoşgörüyü sembolize ettiğini açıkladı. “Bizim girişimlerimiz farklı kültürlerin korunması ve yaygınlaştırılmasına katkıda bulunuyor. Ben eminim ki bu gece sadece basit bir kültür faaliyetinden öte herkese yakınlık için uzatılmış bir eldir. Olayı kutlamak için haklı olarak sanatı köprü olarak kullanmayı tercih ettik. Biz Recep Küpçü’nün, hem Burgas, hem de ulusal çapta geleneksel edebiyata sağladığı katkı dolayısıyla, hayat yoluna ve eserlerine büyük saygı duyuyoruz. Evet, bizde çok şair var, ama bir tek efsane. O da Recep Küpçü” sözlerini kullandı.
Nedyalko Yordanov, Recep Küpçü için yazdığı kitaptan paragraflar okudu. Resimler : Ali Selim
Programa TC Burgas Başkonsolosu Sibel Erkan ve ekibi, Burgas Belediyesi Kultur Sorumlusu Petir Paruşev, Burgas milletvekili Durhan Mustafa , Küpçü’nün şair dostlari Georgi Raykov ve Venda Raykova , Şükru Esen ile Türkiye ve Yunanistan’dan misafirler katıldı. Razgrad Tiyatrosu’ndan ve Topçiysko Recep Küpçü Okulu’ndan öğrenciler türkü ve dans göterileriyle geceye renk kattı.
BURGAs’DA BİR ŞAİR
Recep Küpçü, bir çiftçi ailesinin çocuğu olarak 28 eylül 1934′te, Filibe sancağının Kuklene köyünde doğar. Kırcali Türk Pedagoji Okulunda başladığı orta öğrenimini Razgrat Pedagoji Okulu’nda tamamlayarak öğretmen olur. Askerliğini Truduvo Delo Gazetesi’nin Türkçe Emek Eri bölümünde yaptıktan sonra Cemile Hanım’la evlenerek eşinin doğup büyüdüğü şehir olan Burgaz’a yerleşir.
Recep Küpçü’nün Burgaz’a yerleşmesi, hayatının en önemli dönüm noktalarından biri olmuştur. Burada Nedyalko Yordanov, Hristo Fotev, İliya Burjev, Stoyço Gctsev, Dimitır Velinov gibi çağdaş Bulgar şiirinin en önemli isimleriyle yakın dostluklar kurar ve kısa sürede bu genç şairler grubunun en aranan, en sevilen üyelerinden biri haline gelir. Bu arada Türkçe yayımlanan Yeni Işık gazetesinde muhabir olarak çalışmaya başlamıştır. İlk şiir kitabı Sofya’daki Halk Eğitimi Yayınevi’nin Türkçe Bölümü tarafından ” Ötesi var” (1963) adıyla yayımlanır. İkinci şiir kitabı ise dört yıl sonra çıkar. “Ötesi Düş Değil” (1967).
Bu arada, Recep Küpçü ile Bulgar şairi Nedyalko Yordanov arasındaki dostluk çok ilerlemiştir. Bir gün Yordanov, Küpçü’ye, şiirlerini Bulgarca’ya çevirmek istediğini belirterek yardımcı olmasını rica eder. ve çalışmaya başlarlar. Böylece şiirleri Bulgarca’ya tercüme edilmiş İlk Türk soylu şair unvanını kazanan Küpçü*nün kitabı Yordanov’un tercümesiyle Varna yayınevi tarafından 1968 yılında yayımlanmıştır.
Nedret Lütfi, Zaman