Türkiye’nin askeri ve istihbarat alanlarında kullanacağı Göktürk-2 uydusu uzaya gönderildi. Çin’in Gansu Eyaleti’nde yer alan Jiuquan Uzay Fırlatma Merkezi’deki Türk yapımı Göktürk-2 uydusu, dün yerel saatle 00.13, Türkiye saatiyle ise 18.12’de uzaya fırlatıldı. ODTÜ’de bulunan TÜBİTAK Uzay Üssü’nde düzenlenen törene katılan Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin dünyada kendi uydusunu yapan 25 ülkeden biri olduğunu söyledi. Türkiye’nin askeri ve istihbarat alanlarında kullanacağı Göktürk-2 uydusunun dünyadan 686 kilometre yükseklikteki yörüngesine saat 18.25’te ulaştığı bilgisi Başbakan Erdoğan’ın konuşması sırasında verildi. Erdoğan, konuşmasında şu mesajları verdi:
İDDİA SAHİBİ BİR TÜRKİYE: Bugün Türkiye için milletimiz için tarihi bir anı hep birlikte yaşıyoruz. Türkiye olarak geçmişte de uzaya uydu gönderdik ancak bugün gönderdiğimiz Göktürk-2 uydusu bu alanda artık iddia sahibi bir ülke olduğumuzun da somut ispatı oldu.
YENİ HEDEF FIRLATMA İSTASYONU: Dünyada uydu fırlatabilen 11 ülke var. Kurumlarımızın çalışmaları ile kendi fırlatma istasyonuna sahip ülke olmak için imkanlarımızı seferber edeceğiz. Çok daha önemlisi uzaya gönderdiğimiz Göktürk-2 uydusu azmin ve özgüvenin Türkiye’yi nerelere getireceğini, taşıyacağının en anlamlı göstergesidir. Ülke ve millet olarak yaparız dedik ve yaptık. Bir hayal kurduk ve o hayali plana projeye dönüştürdük.
KEŞİF VE GÖZETLEME YAPACAK: Göktürk-2 uydusunun ülkemiz, milletimiz için hayırlı ve uğurlu olsun. Yüzde 80’inin yerli olması ayrıca bir gurur kaynağı. Emeği geçenleri kutluyorum. Geçen yıl yerli uydumuz ‘Rasat’ı Rusya’dan uzaya göndermiştik. Rasat bir yıldır görevini başarı ile yerine getirdi. Büyük bir alan görüntüledi. Göktürk, Rasat’tan daha ileri imkanlara sahip.
HAYALİ PROJEYE DÖNÜŞTÜRDÜK: Bir hayal kurduk, o hayali plana ve projeye dönüştürdük. Bugün o hayali gerçeğe dönüştürmüş olduk. İstiklal şairimizin bir ifadesi çok anlamlı: ‘Atiyi karanlık görerek azmi bırakmak, alçak bir ölüm varsa budur ancak. Yeis öyle bir bataklıktır ki, düşersen boğulursun, ümide sarıl sımsıkı seyret ne olursun.’ Böyle bir azim ve kararlılıkla hareket etmek durumundayız. Töreni TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Bakanlar da izledi. Öte yandan, Göktürk-2 uydusunun fırlatma töreninin yapıldığı ODTÜ yerleşkesi öğrencilerin protestosuna sahne oldu. Törene katılan Başbakan Erdoğan’ı protesto etmek isteyen öğrenci grubuna polis müdahale etti.
SAYISIZ FAYDASI OLACAK
Göktürk-2 uydusu, Türkiye’nin keşif ve gözetleme, çevre ve şehircilik, orman tahribatının ve ormanlaşmanın izlenmesi, kaçak yapılaşmanın tespiti, doğal afetler, deprem sonrası yıkılmış binaların ve hasarın tespiti oluşturulması alanlarında önemli ihtiyaçlarına cevap verecek. 140 milyon TL’ye mal olan Göktürk-2’yle TSK’nın keşif ve gözetleme ihtiyacı 2,5 metre çözünürlükte alınarak karşılanmış olacak. 5 yıl kullanım ömrü olan uydu 640 km şerit görüntüleme kapasitesine sahip. Daha önemlisi dünyanın her yerinden İstihbarat amaçlı görüntü alabilecek.
İŞTE YOL HARİTASI
Göktürk-2’den ilk sinyalin alınmasından sonra milli uçuş bilgisayarı Bilge açılarak harekete geçti. Ardından uydunun roketten ayrılması sırasında oluşan takla hareketinin durdurulması için komutlar gönderildi. Uydu 3 eksende kontrol edilerek dünya üzerinde istenen noktalara bakması sağlanacak.
İLK GÖRÜNTÜLER
Uydu ile ilgili dünyanın 3 farklı şehrinde, 4 farklı yer istasyonunda, 3 ayrı TÜBİTAK uzay ekibi eşgüdümlü bir şekilde çalışacak. İlk görüntülerin 26-31 Aralık tarihleri arasında indirilmesi planlanıyor. İlk sinyal saat 19.39’da Norveç Trömso’dan alındı. Uydu normal işlevine bugün başlayacak.
MİLLİ KAYNAKLAR
Göktürk-2 projesi, 2007 yılında TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü ve TUSAŞ İş Ortaklığı tarafından başlatıldı. TÜBİTAK ve TUSAŞ mühendislerinin milli kaynaklarla geliştirdiği Göktürk-2 uydusu, uzaya fırlatılmaya hazır hale getirildi.
Sabah