Türk heyeti, Macaristan’da Kanuni Sultan Süleyman’ın kalbinin ve iç organlarının defnedildiği belirtilen yeri tespit ederek, bu alanda incelemelerde bulundu. AKŞAM, dün TİKA’nın çalışmasını duyurmuştu.
TİKA Başkanı Serdar Çam’ın başkanlığındaki Türk heyeti, Kanuni Sultan Süleyman’ın kalbi ve iç organlarının gömülü olduğu belirtilen Zigetvar Kalesi’ne yaklaşık 3 kilometre mesafede bulunan,Macarca’da “türbe” anlamına gelen Turbek Kilisesi’nin içine girdi. Türk bilim adamları, tarihi kaynaklara göre Kanuni Sultan Süleyman’ın kalbinin ve iç organlarının gömülü olduğu türbenin, Turbek kilisesinin içinde yer aldığını belirtti.
TÜRK BİLİM ADAMLARI İNCELEMELERDE BULUNDU
Heyette bulunan Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Erhan Afyoncu, Kanuni Sultan Süleyman’ın Zigetvar Kalesi’ni fethetmeden önce vefat ettiğini belirterek, “Kanuni öldükten sonra kalbi ve iç organları burada bir yere gömülüyor. Daha sonra buraya bir türbe ve dergah yapılıyor. 1693’de burada bulunan türbe, Avusturalyalı bir subay tarafından yıkılıyor ve üzerinde Katolik kilisesi inşa ediliyor” diye konuştu.
Türk heyetindeki sanat tarihi profösörü Nurhan Atasoy da Afyoncu’nun açıklamalarına paralel olarak, kilisenin içinde yer alan bölgenin mutlaka kazılması gerektiğini belirtti. Atasoy, “Bu kilisenin bu noktaya yapılmış olması tesadüf değildir, buradaki türbenin üzerine bilinçli olarak yapılmış” değerlendirmesinde bulundu.
MACAR HALKI DA KABUL EDİYOR
Türkiye’nin Macaristan Fahri Konsolosu Laszlo Horvath ise Macar halkı arasında da Kanuni’nin kalbinin ve iç organlarının eskiden türbe olan bu kilisenin içine gömüldüğü inandığını kaydetti. AA muhabirine açıklamada bulunan Horvath, “Macar halkının bu inanışı üzerine 1913’de kilisenin duvarına asılan yazıda da bu gerçek belirtiliyor. O zamandan beri de herkes burada gömüldüğünü biliyor. Burada yaşayan Macarlar, bu durumu saygıyla karşılıyorlar” dedi.
KİLİSENİN GİRİŞİNDEKİ YAZILAR DOĞRULUYOR
Zigetvar Kalesi’ne yaklaşık 3 kilometre mesafede bulunan Turbek kilisesinin girişindeki duvarda yer alan yazı, adeta Kanuni’nin kalbi ve iç organlarının burada defnedildiğini belgeliyor. 1913’te kilisenin girişine asılan yazıda, “Kanuni Sultan Süleyman Hazretleri’nin kalbi ve iç organları bu yerde gömülmüştür ve bir anıt dikilmiştir. Allah rahmet eylesin” ifadesi bulunuyor.Konuyla ilgili çalışmalarda bulunan Türk ve Macar tarihçiler, bugün düzenlenecek konferansta bir araya gelerek, görüş alışverişinde bulunacaklar.
AA