Brima Gallup ajansı tarafından son dönemde yapılan bir anket, yolsuzluğun Bosna Hersekli vatandaşların siyasetçilere olan güvenini sarsmaya devam ettiğini gösterirken, uzmanlar da sorunun çözümüne dair siyasi irade olmamasının ülkenin Avrupa ile entegrasyon şansını sona erdirebileceğini belirtti.
Geçtiğimiz ay açıklanan Gallup anketine katılanların yaklaşık yüzde 89’u, siyasetçilerin ve kamu idaresinin son derece yozlaşmış olduğunu ifade etti.
Yolsuzlukla mücadele için gerekli iradenin olmayışı; yolsuzlukla müdadele stratejisi ve eylem planını uygulamaya koymakta geç kalınmasına, hukuki yaptırımların yetersizliğine, yönetim birimleri arasında koordinasyon ve uyum sorunlarına ve yolsuzluk davalarında soruşturma, kovuşturma ve mahkumiyetin yetersiz olmasına yol açıyor.
STK ve analistlere göre, mevcut durum, ülkenin siyasi ve ekonomik açıdan çökmesine ve Avrupa ile entegrasyon yolunda başarısızlıklara son derece elverişli.
Uluslararası Şeffaflık Örgütü Bosna Hersek Şubesi, yolsuzluk konusundaki yaklaşımın değiştirilmesi, önemli davaların ve adı yolsuzluğa karışan nüfuzlu siyasetçilerin soruşturulmasına bir an önce başlanması gerektiğini söyledi.
Uluslararası Şeffaflık Örgütü Bosna Hersek Şubesi’nden İvana Korajliç, SETimes‘a verdiği demeçte, “Bosna Hersek, yolsuzluk ve organize suçla mücadelede ancak kısıtlı bir ilerleme kaydetti. Yolsuzluk hâlâ yaygınlığını koruyor; üst düzey davalarda soruşturma ve yargılama yetersiz ki, bu da toplum ve ekonomi üzerinde olumsuz bir etki yaratıyor,” dedi.
Durumun daha da kötüye gitmekte olduğunu ve siyasi parti liderlerinin ülkede reformların hayata geçirilmesinin yolünü tıkadığını belirten Koraljiç, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Yolsuzluğa karışan üst düzey yetkilileri yargılamanın AB üyeliği yolunda önemli bir adım olduğunu Hırvatistan ve Sırbistan örneklerinde görebiliyoruz. Yargı ile ilgili bir başlık, üyelik koşullarıın yerine getirilmesi açısından en önemli husustu.”
“Mevcut durumumuza bakılırsa, buna yakın bir noktada değiliz. Üyelik için şart olan yolsuzlukla mücadele için somut adımlar atmaya gelince, siyasi parti liderlerimizin bunun tam tersi yönde hareket ederek, ‘bağımsız’ kurumların ve yargının işleyişi, kolluk kuvvetleri ve önleyici stratejiler üzerinde daha da güçlü bir siyasi denetim sağlayacak bir yasa değişikliğine gidilmesini savunduklarını görüyoruz.”
Vatandaşlar ise ülkede hukuk devleti olmadığı ve yasaların herkese eşit şekilde uygulanmadığı kanaatinde.
SETimes‘a konuşan Saraybosnalı Šefko Avdagiç (51) adlı vatandaş, “hiçbir siyasetçi, üst düzey hükümet yetkilisi ve kamu kuruluşu yöneticisinin yolsuzluktan hapis cezası almadığını; yeterli delil olmadığı için hiçbirinin malına el konmadığını, açığa alınmadığını ya da yol açtıkları zarar için tazminat ödemediğini” ifade etti.
Yolsuzlukla Mücadele Ağı Projesi Direktörü Eldin Kariç, ülke yasalarının düzenlenerek AB ile uymlu hale getirilmesi gerektiğine değindi.
SETimes‘ın sorularını yanıtlayan Kariç, şunları söyledi: “Uluslararası Şeffaflık Örgütü Bosna Hersek Şubesi tarafından yapılan son anket, önümüzdeki yıla kadar tamamlanması gereken strateji eylem planının sadece yüzde 12’sini hayata geçirdiğimizi söylüyor. Yeni bir strateji eylem planı hazırlıyoruz ki, bu da en ideal koşullarda durumu beş yıl içinde iyileştirebileceğimiz anlamına gelir,” dedi.
Tiran’daki Silahlı Kuvvetler Akademisi’nde üst düzey kursların akademik ve müfredat koordinatörü olan Zija Bahja, SETimes‘a verdiği beyanatla “Bu yıl katılımcıların yüzde 50’si Yunanistan, Türkiye, Makedonya, Kosova, Hırvatistan, Romanya ve Azerbaycan gibi komşu ülkelerden geldi” bilgisini aktardı.
Arnavutluk silahlı kuvvetlerinin başkan vekili Pirro Ahmetaj’a göre Arnavutluk ile Kosova arasında da ortak savunma projesi uygulamanın zamanı geldi.
SETimes‘a konuşan Ahmetaj, “Benzeri bir proje Karadağ ve Makedonya ile de asayiş, siber savunma, eğitim, eğitim merkezleri [kullanımı], istihbarat kapasitesi, ortak kriz yönetim kapasitesi gibi alanlarda hayata geçirilebilir” değerlendirmesini yaptı.
KAYNAK: SETimes