Yunan hükümeti resmi cami inşaatını on yıldan uzun süredir durdurduğu için, Yunanistan’daki Müslümanlar pek çoğu kundakçıların hedefi olan bodrum dairelerinde, kafeteryalarda, garajlarda ve eski depolarda namaz kılmak zorunda kalıyor.
Petrol sektöründe şef olarak çalışan 48 yaşındaki Osama al-Najjar, SETimes‘a “Buradaki diğer bütün dinlerin -Yahudiler, Budistler- yeri var, bizim yok.” diyor.
El-Najjar, “Dini vecibelerimizi yerine getirmek için, bunu yeraltında yapmamız gerekiyor. Yanlış bir şey yapmıyoruz.” diyor.
Yaklaşık 18 bin üyesi olduğunu iddia eden Yunanistan Müslüman Derneği’nin başkanı, 57 yaşındaki Naim Elghandour, anavatanı Mısır’dan Yunanistan’da gelmesinden bu yana geçen 40 yıldır, Yunanistan’da camide namaz kılmadığını söylüyor.
Atina’da, Elghandour’un arkadaşı Mazen Rassas’ın sahip olduğu mahalle bakkalının yanındaki bodruma benzer 100’den fazla derme çatma cami bulunuyor.
SETimes‘a konuşan Elghandour, “Aynı şey değil.” diyerek şöyle devam ediyor: “Resmi bir yaptırım olmadığı için, Müslümanların imamı da yok.”
Elghandour, yarım saat veya daha uzun mesafedeki mahallelerden derme çatma camilere ulaşmanın yanı sıra bunların bakımını yapmada pratik güçlükler çekildiğini söylüyor.
Elghandour, “Kim buraya günde beş kez gelip namaz kılar? Tüm bu derme çatma camiler yasadışı.” diyor.
Yunanistan’da yaklaşık 500 bin Müslüman yaşıyor ve bunların %40’ı civarı Atina’da bulunuyor.
SETimes‘a konuşan Rassas, “Bunların çoğu, ırkçı saldırıların ve hükümetin kenti bunlardan temizleme girişiminin hedefleri olan kaçak göçmenler ve bu hareketler Müslümanlara yönelik düşmanlığı güçlendiriyor. Geçen yıl yapılan bir ankette, Yunanlıların yarıdan fazlası resmi camiye karşı çıktı.” diyor.
Atina, Osmanlıların kenti boşalttığı 1883 yılından beri izin verilmeyen camilerin bulunmadığı tek AB başkenti.
Sadece Türk yoğunluklu Müslüman Trakya enklavında, Yunan hükümeti Müslüman mescitlerini resmi olarak destekliyor.
Hükümet, cami inşa etmek için bazı arsaları değerlendirdi. Ancak ekonomik krizle birlikte Yunan halkının camileri Osmanlı varlığıyla ilişkilendiren düşmanlığı ve de güçlü Rum Ortodoks Kilisesi’nden gelen baskılar birleşince, bütün planlar durdu.
Buna, Atina’nın batısındaki artık kullanılmayan bir deniz üssündeki bir yapının, 750 bin avro karşılığında renove edilmesi de dahil.
Elghandour, “Ama bizi asla arayıp o yer hakkında soru sormadılar.” diyor.
Elghandour, 500 kişiye hizmet verecek 1.000 metrekarelik, 16 milyon avroluk yeni bir yapı inşa etme yönündeki daha önceki planlara kıyasla radikal bir düşüşle, caminin minare veya herhangi başka bir İslami motif içermeyen minimalist bir tasarıma sahip olmasının planlandığını belirtiyor.
Bu arada Müslümanlar da giderek daha fazla çileden çıkıyor. İki yıl önce, yaklaşık 1.000 kişi Atina Üniversitesi’ndeki meydanı açık hava namazları için kullanmasına karşın, 7 bin polis memuru tarafından korunmak zorunda kaldılar.
Geçen Eylül ayında, geçen ayı parlamentoda 18 sandalye kazanan neo-Nazi Altın Şafak partisinin destekçileri, namaz kılan insanlara yumurta ve yoğurt atarak saldırdı.
2004 Atina Olimpiyatları öncesinde, Suudi Arabistan kentin dışındaki havalimanının yakınına bir mega cami inşa etmeyi teklif etmesine karşın, güçlü Rum Ortodoks Kilisesi’nin sert bir üslupla karşı çıkması sonrasında bu fikirden vazgeçildi.
Ancak hükümetin tutumunun yumuşayabileceğine dair belirtiler var. Selanik valisi Yiannis Boutaris, kentte yaşayan 5 bin Müslüman için resmi bir cami istediğini söyledi.
Boutaris, şehirde doğan ve Yunanlı ve Türklerin kardeş olduğunu söyleyen Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk için bir anıt dikilmesini savunmasıyla da tanınıyor.
Atiina’nın göbeğindeki bir cami -Kalabalık Cami- şu anda harap durumda olan ve arkeolojik bulgular için depo olarak kullanılan, 15. yüzyıldan kalma tarihi bir İslam mabedi. Monistiraki bit pazarı da orada bulunuyor.
Yunanistan’daki Müslümanlar bir camiye kavuşana kadar vazgeçmeyeceklerini söylüyor. Elghandour, “Bizi durduramazlar.” diyor.