Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç, neonazi kurbanı gurbetçilerin ailelerine hukukçu desteği sağlayacaklarını söyledi.
Almanya’da 8’i Türk 9 kişinin öldürülmesiyle ilgilinde neonazi yapılanmasının olduğunun ortaya çıkmasının ardından Türk makamları gelişmeleri yakından takip ediyor.
Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç, ”Bunun maruz görülebilecek bir yanı yok. Biz yurt dışındaki vatandaşımızın canını malını o ülkeye emanet ediyoruz. Başka ülkelerden gelen insanlar da bize emanettir. 50 yıl önce oraya gitmiş; o ülkenin kalkınmasına destek vermiş insanlarımızın başına böyle olayların gelmesi son derece üzücüdür” değerlendirmesinde bulundu.
Almanya’daki Türklere hem hukuki hem insani açıdan gerekli her türlü yardımı yapacaklarını, gerekli desteği vereceklerini belirten Yurtnaç, ”Dışişleri Bakanlığımız da muhatap yetkililerle bu konuları konuşup tartışacaklar” dedi.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının Almanya masasında 10 kişinin görev yaptığını, bunlardan 3’ünün orada doğup büyüdüğünü, diğerlerinin de Almanya’da eğitim aldığını anlatan Yurtnaç, sözlerini şöyle sürdürdü:
”Bu arkadaşlarımız, bu menfur cinayetlere kurban giden vatandaşlarımızın aileleriyle irtibata geçmeye başladılar. Nihayetinde karşımızdaki farklı bir ülke. Onların iç işleri, onların hukuki prosedürleri var. Ama Dışişleri Bakanlığımızın bünyesindeki hukuk müşavirleri çalışmalarını sürdürüyor. Ama biz de o acılı ailelerimizden yardım talebi gelmesini beklemeyeceğiz; biz teklif edeceğiz. Eğer böyle bir şey varsa bu vatandaşlarımızın her türlü hizmetinde olacağız.”
-Çok kültürlülük eleştirilmemeli-
Her toplumda suç örgütleri olabileceğine, bu yüzden toplumun genelini suçlamanın yanlış olduğuna işaret eden Yurtnaç, ”Ancak toplumun yöneticilerinin ve siyasetçilerin, bu tür marjinal grupları eğer destekleyecek onların ekmeğine yağ sürecek onların yaptıkları hareketi doğruymuş gibi algılatacak gibi düşünce ve fikirleri varsa bunu kamuoyuyla paylaşıyorlarsa ben endişe duyarım. İnsanın canı önemlidir. Kalan şeylerle ilgilenmek önemlidir, ama önemli olan insanı yaşatmaktır. İnsan ölmeden önce tedbirler almaktır” ifadelerini kullandı.
Ne idarecilerin ne de siyasilerin bu tür olayları gerçekleştirme ihtimali olan grupları cesaretlendirici söylemlerde bulunmamasının önemini vurgulayan Yurtnaç, şunları kaydetti:
”Çok kültürlülüğü eleştiren, göçmenlerle ilgili olumsuz yargıları öne çıkaran açıklamalardan uzak durulması gerekir. Medyanın da uzak durması gerekir. Biz Alman yetkililerden oradaki vatandaşlarımıza, emanet ettiğimiz insanlarımıza sahip çıkmalarını, insan hakları ve hukukun üstünlüğü çerçevesinde bu insanlara gerekli kolaylığı göstermelerini istiyoruz. Bu konuda da Türkiye Cumhuriyeti olarak beraber ortak çalışılması gereken ne varsa o çalışmalara hazırız.”
-”Tek milletten oluşan hiçbir ülke yok”-
Cinayetlerin üzerinden uzun süre geçmesine rağmen katillerin ortaya çıkarılmasını ”olumlu gelişme” olarak nitelendiren Yurtnaç, şöyle konuştu:
”Ancak devletlere düşen, nasıl depremden önce binaları sağlam yapmak gerekiyorsa, bu konuda da bu tür toplumsal olaylara meydan verecek durumlara kesinlikle kapı aralamamaktır. Dünyanın hiçbir yerinde tamamen tek milletten teşekkül etmiş bir ülke yok. Bakın ABD’de Çin mahallesi var, bir çok farklı milletten, kültürden insanlar var. Şimdi bir sürü göçmene kapı açmış ve bugünkü refahını yakalamış Almanya’nın da farklı kültürlerden farklı milletlerden insanların gelmesi olağandır. Devlete düşen bu insanları barış içinde yaşatmaktır. Bunun için de hukukun üstünlüğü prensibi, yani hukukun herkese aynı şekilde uygulanması demektir. Adalet olursa, fırsat eşitliği olursa o toplumda barış olur.”
-Gurbetçilere çağrı-
Almanya’da Türkleri hedef alan şiddet eylemlerinin, son 15-20 yıldır meydana geldiğini ifade eden Yurtnaç, ”Vatandaşlarımıza hukukun yolundan ayrılmamalarını, aklıselimle davranmalarını ve birlikte olmalarını tavsiye ediyorum. Ayrıca Almanya yasaları çerçevesinde ne kadar hakları varsa onları da sonuna kadar kullanmalarını öneriyorum. Türkiye Cumhuriyeti, dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın vatandaşlarına veya vatandaşlığından çıkmış bile olsa soydaşlarına uluslararası hukuk çerçevesinde her türlü yardımı yapacaktır” dedi.
T.C. Başbakanlık
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı
Basın Müşavirliği